Főoldal » Aktualitások, égi események

Aktualitások, égi események

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Vénusz átvonulása a Nap előtt

Holnap az év legkülönlegesebb eseményének lehetünk tanúi. A Vénusz átvonulása igen kivételes látványosság az égbolton. Legutóbb 2004. június 8-án volt látható, és amint azt már megtapasztalhattuk, szabad szemmel is látható lesz az apró foltocska a Nap korongja előtt, de természetesen, mint minden a csillagunkkal kapcsolatos megfigyeléshez, ebben az esetben is kötelező a védőeszközök használata.

Holnap, vagyis június 6-án, Budapesten a Nap 4:48-kor kel, és már észlelhető lesz a Vénusz fekete korongja a Nap előtt. A Vénusz 6:55-kor lép ki a Nap elől, ami azt jelenti, bő két óra áll a rendelkezésünkre, hogy megfigyelhessük a jelenséget.

A mostani átvonulás 6 és fél órán át tart a belépéstől, vagyis amikor a Vénusz sötét korongja megjelenik a Nap keleti peremén, a kilépésig, amikor is a túloldalon elhagyja azt. Magyarországról csak az utolsó órát, valamint magát a kilépést lehet megfigyelni. A kiléps lesz a jelenség legérdekesebb része, mert ekkor különös fényjelenségeket figyelhetünk meg.

Magáról az eseményről bővebben: itt olvasható.

Budapesten a Polaris csillagvizsgálóban hajnal 4 órától várják az érdeklődőket.

A Polaris csillagvizsgáló címe: 1037, Bp. III. ker., Laborc u. 2/C., Telefon: 06/1-240-7708, Mobil: 70-548-9124.

Jegyárak: A távcsőves bemutatók belépődíja felnőtteknek 600 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 400Ft. A Vénusz átvonulásának eseményére a belépődíj: ingyenes.

A jelenség biztonságos megfigyeléséhez az ország számos más pontján is szerveznek bemutatókat, amely megtekinthető a következő honlapon:

http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2012/20120530-venuszatvonulas-bemutatohelyek.html

Sajnos a következő hasonló jelenségre egészen 2125. decemberéig kell várnunk, ezért mindenképpen érdemes megtekinteni, ezt az igen ritka, de annál szebb “égi tüneményt”.

Forrás:

http://polaris.mcse.hu/polaris-hirek/20120525-venuszatvonalas-2012_2.html

A vezérkép forrása: http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/releases/2012/12-48.html

A galéria képe: http://www.mcse.hu/eszlelesi_ajanlat/201203010-venuszatvonulas-2012.html

         

           

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.