Főoldal » Alga… (cikkajánló)

Alga… (cikkajánló)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Miket olvasok én tudatlan, autodidakta természetbúvár!  Egy egysejtű bekebelezett egy baktériumot, így lettek a növények.

A növények mintegy másfél milliárd éves sikertörténete két különböző élőlény egyedülálló egyesülésére vezethető vissza: egy egysejtű bekebelezett egy baktériumot, és átvette annak különleges tulajdonságát, hogy fényből energiát tudjon nyerni. – olvasom a Metropol c. lapban….

E sikeres kapcsolatból származik minden ma élő növény, zöld- és vörösmoszat.

Az ősi megjelenésű, egysejtű Cyanophora paradoxa nevű alga örökítőanyagát az amerikai Rutgers Egyetemen dolgozó Dana Prince által vezetett nemzetközi kutatócsoport tanulmányozta, hogy alátámassza az endoszimbiózis néven ismertté vált elméletet, és megtudja, hogy nézett ki az első növény a Földön.

Az evolúció során mindössze egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy sejtmaggal rendelkező (eukarióta) egysejtű és egy megfelelő cianobaktérium végigjárta az endoszimbiózis bonyolult és hosszadalmas útját. Ezt bizonyítja a Cyanophora alga és a növények, zöld- és vörösmoszatok örökítőanyagának összehasonlítása – fejtette ki a kutatásban résztvevő Bécsi Egyetem biokémikusa, Wolfgang Löffelhardt…

Meglepő volt a kutatók számára, hogy az egysejtű Cyanophora alga korántsem olyan primitív, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Viszonylag apró örökítőanyagában 28.000 gén helyezkedik el, több mint az emberében.

forrás: Metropol.hu (teljes cikk)

______________________________

Egy másik lapban szintén algatémában, ám a szívemhez sokkal közelebb álló helyről ez a hír.

Élet a téli Balatonban

Rendkívül hasznos, különleges algafajok élnek a Balatonban – derült ki kedden egy kísérlet során a Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Limnológiai Intézetének kutatásaiból.

A téli tavak életét hosszú évtizedekig egész Európában nem kutatták, mert azt tartották, hogy “alszik”, holott a jég alatt igenis érdekes dolgok történnek – mondta az MTI-nek Vörös Lajos, a limnológiai intézet hidrobiológiai osztályának vezetője. A tihanyi intézet meglepő eredményekre jutott a téli Balaton tanulmányozása során: a jég alatt mikroszkopikus lények élnek, amelyek karácsonykor szaporodnak, és márciusra el is tűnnek a tóból.

A tihanyi tudósok a téli tavak élővilágának kutatásában Európában az élen járnak. Az intézetben szimultán körülmények között vizsgálták az egysejtű algák és más téli élőlények viselkedését, például hogy miként reagálnak a jég alatti sötétségre, milyen a hőmérsékletük, az anyagcseréjük, hogy építik a fotoszintézis során testükbe a környezetből a szén szervetlen vegyületeit.

forrás és a teljes cikk itt: Richpoi Hírek – Tudomány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.