Főoldal » Áramütéses balesetek: gyilkos oszlopok

Áramütéses balesetek: gyilkos oszlopok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, és az MME eddig nagyon sokat tett megoldása érdekében (az áramszolgáltatókkal együttműködésben több tízezer oszlop szigetelése megtörtént), madárvédelmi szempontból megnyugtató, végleges eredmény nem született. Az elmúlt években az oszlopok szigetelése lelassult, veszélyes szakaszok továbbra is szigeteletlenül maradnak, illetve új, a korábbiaknál is veszélyesebb oszloptípusok jelennek meg, így a nem szigetelt oszlopok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben. Ennek ellenére szó sincs madárbarát szerkezetek gyártásáról, sem a közeli, sem a távoli jövőben.

Gyilkos oszlopok

A térképen folyamatosan bejelölésre kerülnek azok az oszlopok, ahol elpusztult madarakat találták. Reméljük, ezeknek az oszlopoknak a szigetelése a közeljövőben megtörténik. A középfeszültségű oszlopok külterületi felmérése során talált madártetemek száma, településenként 2004. november 30-ig feldolgozott adatok alapján látható a képen. A novemberi felmérés során összesen 578, áramütés következtében elpusztult madarat találtunk.

Egyed – Magyar név
1    Anas sp. – réce
8    balkáni gerle
1    barna rétihéja
9    Columba sp. – galamb
14    Corvus sp. – varjú
1    csóka
1    csörgő réce
32    dolmányos varjú
112    egerészölyv
1    erdei fülesbagoly
3    fácán
1    Falco sp. – vércse v. sólyom
47    fehér gólya
4    fekete gólya
2    gyöngybagoly
1    házi veréb
4    héja
5    holló
2    karvaly
12    kék galamb
5    kék vércse
5    kerecsensólyom
1    kormos varjú
1    macskabagoly
1    mezei veréb
2    nagy kócsag
3    örvös galamb
10    parlagi galamb
1    pusztai ölyv
1    réti cankó
42    seregély
1    szajkó
8    szalakóta
95    szarka
2    szürke gém
1    tőkés réce
2    Turdus sp. – rigó
1    uhu
24    vetési varjú
94    vörös vércse
1    zöld küllő

A térképen a kis lépték miatt a gyilkos oszlopokat mutató jelek természetesen nem pontosan helyezkednek el, de megfelelő képet nyújtanak az eddig talált veszélyes oszlopok számáról, azok földrajzi elhelyezkedéséről. Az áramütés problémája lényegesen több oszlopra kiterjed, egy teljeskörű felmérés esetén egyes fokozottan veszélyeztetett területeket teljesen beborítaná a piros szín.

2011. 04. 13-án Budapesten egy konferencia keretén belül került megvitatásra a téma nemzetközi szinten. A konferencián elhangzott előadások és poszterek angol nyelven prezentálták. Az anyagok letölthetők pdf formátumban: http://www.mme.hu/termeszetvedelem/budapest-conference-13-04-2011/presentations.html.  Továbbá termékbemutatóra is sor került.

Forrás: www.mme.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.