Főoldal » Ásványok

Ásványok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Földünk kőzetekből épül fel, a kőzetek pedig ásványokból. Minden ásványnak meghatározott belső szerkezete és kémiai összetétele van, amely korlátozott mértékben ingadozhat. Meghatározásukban segít az alakjuk, a hasadásuk, a keménységük, a karcuk színe, az hogy hogyan törnek és végül az ásvány színe is segítségünkre lehet, hogy rájöjjünk milyen ásvánnyal van dolgunk. Az alábbiakban szeretnék bemutatni  néhány gyakori valamint kevésbé ismert gyönyörű szép ásványt.

Terméskén (S)

A tiszta termésként könnyen fel lehet ismerni puhaságáról és élénksárga, sárgásbarna színéről. Karca fehér színű. Rendszerint bekérdezéseket alkot forróvizes vulkáni források, kigőzölgések, szolfatárák körül és jellegzetes záptojásszagot árasztanak. Lehet tömeges vagy por alakú. Átlátszó, áttetsző és gyantás-zsíros fénye van.

[token node title-raw]

Pirit (FeS2)

A „bolondok aranyának” is nevezik, mivel hasonlít az aranyra és sok aranyásót megtévesztett. Az egyik leggyakrabban előforduló ásvány, szinte bármilyen környezetben megtalálható. Jellemző alakja az oktaéder és a kocka és a kristályok gyakran sávozottak. Üledékes kőzetben azonban inkább gumós megjelenésű. A pirit színe a sárgarézre/sápadt aranyra hasonlít de kalapáccsal ráütve szikrázik. Bár vastartalmú mégsem tartozik a vasércek közé, mivel nehéz kinyerni belőle. Régen kénsav előállítására használták. Magyarországon Recsken és Rudabányán van jelentős előfordulása.

Élőlények gyakran konzerválódnak úgynevezett piritesedés útján. Ha az elhalt élőlény  gyorsan temetődik el, még azelőtt, hogy elkezdett volna elbomlani, és a rajta keresztüláramló talajvízben sok az oldott szulfát, akkor a maradvány szervesanyagát molekuláról molekulára vas-szulfid ásványok, azaz pirit helyettesítheti.

[token node title-raw]

Rutil (TiO2)

Elnevezése a latin rutilus szóból származik, amelynek jelentése, sárgásvörös. A rutil fő összetevője sok mélységi magmás kőzetnek, a legfontosabb titánérc. Előfordulhatnak nagy rutilkristályok is, de a rutilra a leginkább a tűs, szálas megjelenés a jellemző. Ezek a tűk akár zárványként is előfordulhatnak kvarckristályokban, korundban vagy más átlátszó ásványokban.

[token node title-raw]

Korund (Al2O3)

A korund a világ egyik legkeményebb ásványa, csak a gyémánt keményebb nála. Ha kristályokat alkot akkor barna színű és átlátszó, két hatoldalú, aljuknál összeragasztott piramist formázó alakjuk van. A korundnak két drágakőváltozata is van. A rubin vörös színét a finom eloszlású krómszennyeződés adja. Az ilmenittel szennyezett kék színű korundot pedig zafírnak nevezzük.

[token node title-raw]

Spinell (MgAl2O4)

A spinell rendszerint metamorf kőzetekben képződik, elsősorban márványban és kalciumban gazdag gneiszben de magmás kőzetekben is előfordulhat. Színe fekete vagy a rubinhoz hasonlóan vörös. A vörös spinell megjelenésre hasonlít is a rubinra, mivel kémiai összetételük is meglehetősen hasonló. A vörös színt mindkét ásványban a króm adja. A vas gazdag spinell fekete, átlátszatlan.

[token node title-raw]

Kősó (NaCl)

A közönséges kősó vagy halit szinte azonos a konyhasóval. Ma is folyamatosan képződik gipsz és egyéb evaporit ásványok társaságában, amikor elzárt sós állóvizekből a víz párolog. A kristályai rendszerint kocka alakúak. Igen sokféle színűek lehetnek ám karca mindig fehér. Megnyalva sós ízű, tapintása zsíros. Kristályai puhák, akár körömmel is megtudjuk karcolni.

[token node title-raw]

Atacamit (Cu2Cl(OH)3)

Élénkzöld-sötétzöld színű, üvegfényű réz-klorid ásvány, amely nevét a chilei Atacama-sivatagról kapta. Ez az egyik legszárazabb hely a világon. Az atacamit csak nagyon száraz helyen képződik, rézszulfid ásványok levegővel történő oxidációja során. Rendszerint malachit, azurit, kuprit társaságában fordul elő. Különleges tulajdonsága, hogy rendkívül gyors a nedvszívó képessége, így az itatóspapír feltalálása előtt ilyen célra is felhasználták.

[token node title-raw]

Fluorit (CaF2)

Neve a latin folyni szóból származik, mivel nagyon alacsony hőmérsékleten megolvad. Magyar elnevezése is erre a tulajdonságára utal, folypát. A fluoritot ma is használják folyósító adalékanyagnak az üveggyártásban és zománckészítésnél. Nagyon sokféle helyen megtalálható, de a legjellemzőbb előfordulása a meleg vizes források környéke és a hidrotermális telérek. A fluorit nagyon sokféle színben megjelenő üvegfényű ásvány, de a karca mindig fehér. A fluorit különböző színváltozatai elsősorban annak köszönhetően alakulnak ki, hogy a kalcium helyére kis mennyiségben más fémek lépnek be a kristályrácsba. Másik jellemzője, hogy ultraibolya fényben világítanak. Ezt a jelenséget a fluorit után fluoreszkálásnak nevezték el.

[token node title-raw]      [token node title-raw]

Kalcit (CaCO3)

Az egyik leggyakoribb ásvány a földön, a mészkő és a márvány tulajdonképpen ebből az ásványból áll. Sokféle színű lehet, de rendszerint fehér vagy színtelen. Fénye üveg vagy gyantaszerű. A kalcit többnyire tömegesen fordul elő, de hidrotermális erekben vagy egyéb kőzetben lévő üregekben szép kristályai alakulhatnak ki. A kalcitkristály alakja rendkívül változatos lehet, több mint 300 féle kalcitkristály létezik. Ilyen például az izlandi pát, amelyet régen nagyítóként használtak.

[token node title-raw]

Malachit (Cu2CO3(OH)2)

Jellegzetes élénkzöld színű rézásvány. Elnevezése görög eredetű, aminek jelentése mályvalevél. Másodlagos ásvány, rézásványok átalakulásával keletkezik, például szénsavval telített víz és réz kölcsönhatásakor. Tipikus megjelenése, hogy a a rézércen bevonatot képez, lekerekített halmazokat alkot. Gyakran látható benne szalagosság-sávozottság. Csiszolva ez adja a malachit különleges szépségét, évezredek óta használják ékszerként.

[token node title-raw]     [token node title-raw]

Barit (BaSO4)

A baritban bár nincsen fém mégis szokatlanul nehéz, ezért súlypátnak is nevezik. Manapság összezúzott baritból álló iszapot pumpálnak az olajfúró berendezések fúrólyukakba, a cső köré. Ezzel egyrészt felhozzák a kőzettörmeléket, másrészt a nehéz iszap megakadályozza, hogy a víz, olaj vagy gáz idő előtt feltörjön. Kvarc és fluorit mellett hidrotermális erekben fordul elő illetve homokkőben is lehet kötőanyag. A barit igen sokféle kristályalakban fordul elő. Gyakoriak a nagy táblás kristályok, de prizmás, legyező és egyéb alakú kristályok is előfordulnak. A baritnak színtelen, fehér, szürke, vöröses és zöldes változatai ismertek.

[token node title-raw]

Jarosit (KFe3(SO4)2(OH)6)

Jellegzetes élénksárga, sárgásbarna színű ásvány. Vasásványok mállásával és meleg vizes források környékén jön létre. 2004-ben az Opportunity marsjáró jarositot fedezett fel a vörös bolygón. Úgy tűnik ez is azt bizonyítja, hogy a Marson egykor nagy mennyiségű víz volt folyékony állapotban.

[token node title-raw]

Krokoit (PbCrO4)

A narancssárga színű krokoit talán az egyik legszebb színű ásvány. Jellegzetes színét a krómnak köszönheti. Króm- és ólomtartalmú telérek és telepek oxidációs terméke, más ólomásványok hidrotermális oldatok hatására történő átalakulásával keletkezik. A XVIII. században a krokoitban fedeztek fel egy addig ismeretlen elemet, a krómot. Kristályai kisméretűek, a kristályok alakja szilánkokhoz hasonlít. Ma már ritkán előforduló ásvány.

[token node title-raw]

Kvarc (SiO2)

Az egyik leggyakoribb ásványunk a kvarc, a legkülönbözőbb körülmények között képződik. Jellemzően a magas szilíciumtartalmú magmás kőzetekben jön létre, mint például a gránitban. Nagyméretű kvarckristályok képződhetnek pegmatitok üregeiben. Amikor a magmás kőzetek lepusztulnak, a ellenálló kvarcszemcsék a mállást túlélve a legtöbb üledékes kőzet alapját adják. Nagy méretű, gyűjthető kvarckristályok azonban csak repedések, erek mentén válnak ki a hidrotermális oldatok áramlása során. Több száz különféle kvarcváltozat létezik, legismertebb közöttük talán, az ametiszt, a füstkvarc, a hegyikristály, a rózsakvarc és a tigrisszem. A kvarc mikrokristályos változatát hívják kalcedonnak. Az ónix, az achát, a jáspis is mind-mind egy kalcedonváltozat, tulajdonképpen csak a színük és a mintázatuk tér el.

[token node title-raw]     [token node title-raw]

Lazurit

Szép azúrkék színe miatt keresett ásvány. Kémiai összetétele meglehetősen bonyolult. Jellegzetes kék színét a kéntől kapja, amely néhány szilikát helyét veszi át. A lazurit könnyen porítható, ez a por a természetes ultramarin festék alapanyaga. Ezen kívül a lapis lazuli (lazúrkő) drágakő fő alkotóeleme. Az aranyszínű piritpöttyök úgy ragyoghatnak a kék lazuriton, mint csillagok az égbolton. A lazurit nagyon ritka ásvány, ma már csak Afganisztánban és Oroszországban bányásszák.

[token node title-raw]     [token node title-raw]

Olivin ((Mg,Fe)2 SiO4)

Nevüket zöld színűkről kapták ezek a magas hőmérsékleten kialakuló vasban és magnéziumban gazdag szilikátok. A magas magnéziumtartalmú változatot forsteritnek, a magas vastartalmút pedig fayalitnak nevezik. A bázisos magmás kőzetek (gabbró, bazalt) gyakori alkotórésze, az ultrabázisos kőzetek, mint a peridotit és dunit pedig szinte kizárólag olivinből állnak. A Föld köpenye peridotitból épül fel, vagyis az olivin a Földünk leggyakoribb ásványai között van.

[token node title-raw]     [token node title-raw]

Berill (Be3Al2Si6O18)

A tiszta berill színtelen. Ha króm és a vanádium is található benne kis mennyiségben akkor szép zöld színű lesz az ásvány, ez a smaragd. A kék berillt akvamarinnak nevezik. Ezen kívül van sárga, fehér és rózsaszínű változata is a berillnek. Nagyon ellenálló ásvány, mélyen a Föld belsejében képződik. Túlnyomórészt gránit-pegmatitokban találhatóak meg tömeges előfordulásban. De néha üregekben is képződhetnek hidrotermális víz hatására hatalmas kristályai. Az eddig talált legnagyobb berill kristály 5,5 méter hosszú volt. A legsúlyosabb pedig több mint 36 tonnát nyomott.

[token node title-raw]     [token node title-raw]

Felhasznált irodalom:

John Farndon: Kőzetek és ásványok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.