Főoldal » Átjárókat nyitnak a békáknak

Átjárókat nyitnak a békáknak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Közel 350 millió forintot költenek Bükki Nemzeti Parkban arra, hogy megmentsék a gázolástól a kétéltűeket és hüllőket.

A következő két évben csaknem 350 millió forintot költ kétéltűátjárók és terelőfalak létesítésére a Mátrában és a Bükkben a Bükki Nemzeti Park (BNP). A beruházástól azt remélik, hogy a kijelölt helyeken tartósan megszűnik a kétéltűeket fenyegető gázolásveszély.

A vonuló kétéltűek és hüllők – köztük barna varangy, erdei béka, gyepi béka és zöld varangy – több forgalmas közutat kereszteznek, miközben a vermelőhelyük és a peterakóhelyük között közlekednek. A Magyarországon élő összes kétéltűfaj védettnek minősül.

A BNP sajtóreferense, Kangúr Tibor szerint a tömeges gázolásokat elszenvedő fajok állományainak gyors csökkenése, majd összeomlása egy idő után elkerülhetetlen. Ezt kívánja a Bükki Nemzeti Park megakadályozni azzal, hogy három új beruházást kezd, illetve kiegészít egy már meglévő terelő- és átjárórendszert.

A Varbói-tónál négy útalatti átereszt, illetve 1,3 kilométernyi terelőfalat építenek, a Hasznosi-víztározónál 5 átereszt építenek ki, és egyet felújítanak, illetve 2,3 kilométernyi terelőfalat építenek, a Sástó mellett pedig az öt átjárón kívül 690 méternyi terelőfalat és 900 méternyi terelőárkot alakítanak ki. A Bogácsi-tónál 70 méternyi terelőfallal, 530 méter hosszúságú terelőárokkal és 6 új átjáró építésével egészül ki a meglévő hálózat. 

Forrás:

 http://www.origo.hu/itthon/20130327-atjarokat-nyitnak-a-bekaknak-a-bukkben.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.