Főoldal » Az “Egri csillagok” a Keleti – Mecsekben, avagy gondolatok egy téli pad körül…

Az “Egri csillagok” a Keleti – Mecsekben, avagy gondolatok egy téli pad körül…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szép mecseki – baranyai kirándulóhelyet ajánlok ebben az írásomban.

A Keleti – Mecsek egy eldugott falujának – a hegy északi erdőségei között megbújó Magyaregregy – közelében 340 m magas meredek csúcson áll Márévár kicsiny erődítménye. A Várhegy és környéke minden évszakban különösen szép, a Komló – Szászvár műútról megközelítve, a völgy bejáratánál lévő régi strandot tápláló télen – nyáron jéghideg vizű patakot követve. A patakot, ezt kis a patakot ….

_____________________________

“A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb.

Az erdőben jártak, patakra találtak. A nap tüzesen sütött. A víz tetszett nekik.

Először csak a lábukat mártogatták bele, azután beleereszkedtek térdig……

……Fürödhetnek: nem látja ott őket senki. A pécsi út jó messze van oda, s az erdő végtelen. Ha valaki meglátná őket, lenne is nemulass! Mert a fiúcska csak hagyján – az nem úrfi; de a leányka az a tekintetes Cecey Péter úr leánykája – kisasszony -, és úgy illant el hazulról, hogy senki se látta….

…..S te, kedves olvasóm, aki azt gondolod, hogy az a két gyerek most, ezen a nyáron fürdött a patakban, bizony csalódol. Hol van már az a két gyerek, hol? És hol vannak mindazok az emberek, akik ebben a könyvben eléd jönnek, mozognak, cselekszenek és beszélnek? Por az mind!

Hát csak tedd félre az idei kalendáriumot, tisztelt olvasóm, és vedd elő gondolatban az 1533-it. Annak az évnek a májusában élsz te mostan, s vagy János király az urad, vagy a török, vagy I. Ferdinánd.

Az a kis falu, ahova a két gyermek való, a Mecsek egy völgyében rejtőzködik. Valami harminc vályogház meg egy nagy kőház mindössze. Az ablakok olajos vászonból vannak minden házon. Az úri házon is. De máskülönben olyan házak, mint a mostaniak. A kis falut sűrű fák lombozzák körül, s a lakók azt gondolják, hogy a török sohase talál oda. Hogy is találna? Az út meredek, szekérnyom nincs. Torony sincs. Az emberek élnek, halnak a kis rejtekfaluban, mint az erdei bogarak.”

_____________________________

Igen, minden bizonnyal ebben a patakban fürdött Gárdonyi két hőse, Gergely és Éva. A völgy oldalában a vártól pár száz méterre, annak magasságában van egy forrás, emléket állítva regényhősöknek.

Máré várának történetéből pár szó:

A helyen – Pannónia tartományban – a rómaiak építtettek ide őrtornyot, ami a népvándorlások korában annyi mindennel elpusztult. A végzett feltárások és egykori oklevelek alapján a tatárjárás utáni várépítések idején épült az első erősebb erődítmény.

Az Árpád-ház kihalása után, a Kőszegi nemzetség fegyveresei foglalták el, tőlük 1313-ban tudták visszavenni Anjou Károly csapatai. Akkori várnagya, Bogár István kardcsapás nélkül behódolt, mert az uralkodó a továbbiakban is meghagyta tisztségében, sőt három esztendő múltán örökadományba kapta az egész váruradalmat. Majd örökösödési szerződéssel 1468-ban a Várday família tulajdona lett a vár. A Szapolyai és Habsburg Ferdinánd hívei közti áldatlan belháborúban Bakics Pál szerezte meg, aki az 1530-as években reneszánsz stílusban építette át lakóépületeit. Hadászati jellegű bővítése csak egy kisebb rondella építése volt, innen tudták védeni a várat a meredek hegyoldalon támadó ellenségtől. Pécs 1543-as török kézre jutása után harc nélkül került a vár a török fennhatósága alá, majd kis létszámú katonaságot (72 fő) helyeztek el benne. A török hódoltság északabbra tolódott határa miatt bár katonai jelentőségét elvesztette, a törökök három tornyos nagyobb palánkvárral megerősítették.
Pécs visszafoglalása után került ismét keresztény kézre a pécsi püspök birtokaként, és mint elhagyott romot említik. Ezután közel háromszáz évig gazdátlanul állt Máré vára, csak a Mecsekben megforduló turisták látogatták meg romjait. Az 1960-as években feltárták és részben restauráltak, palotatermében kiállítást nyitottak.
A vár korlátozott nyitva tartással rendelkezik: IV.15. – X.15. K -V: 10-18h.

Sokszor jártam Máré várában. Minden évszakban más képet mutat ez a csepp kis erődítmény. Tavasszal a bükkösök üde zöldje között világítva hív mészkő falazata. Nyáron a patak partján növő óriás lapulevelekből készített csákóval gyalogoltam a völgy alján futó műúton, hogy ne forrjon fel az agyam, míg a vár alatti meredekhez nem értem. Az ősz minden erdőben szép, festve van itt is csodaszínekből keverve, szinte eltűnik benne a vár. Ezúttal egy pár évvel ezelőtti téli délutánban tett kirándulásra hívlak meg kedves olvasóm. Úgyis aktuálisak ezek a téli, havas túrák. Habár én nem szeretem a telet (erősen nyárimádó vagyok), ám ezen a napon nagy szépségekre leltem, ezen a havas tájon. Nézzétek meg a fotóimat, itt:

https://picasaweb.google.com/106898712576306337358/MareVar_20100124?authuser=0&feat=embedwebsite#slideshow/5431435449437584322

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.