Főoldal » Az eper és én…

Az eper és én…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem is olyan rég még a virágzását csodáltam. Hatalmas – érdekes virágaiból már sejtetett valamit magáról. Az epervirág talán a tavaszi virágok közül a legszebb, nekem legalábbis az egyik legkedvesebb.

A termése pedig? Ilyen szép lett ( bár a fotók az elmúlt évben készültek) idén is. Már terem nálam – ez itt, a képen – a saját földemen termett első két szem.

Az íze? Hugi lányom szerint mennyei volt. Régi családi hagyomány nálunk – az első eperszem amely beérik – mindig a legkisebbé :) Azóta persze folyamatosan terem, hatalmas szemeket hozva első körben.

Fekete mg. fólián termesztem, amit 3 – 4 évente cserélek, meg persze ilyenkor az epres is vérátömlesztést kap. Vagyis 3 – 4 évente teljesen felújítom. Ilyenkor kap a föld tápanyagot, általában csak jó érett komposztot, de abból sokat forgatok be a földbe. Aztán nagyon fontos a fajta! Ez egy rettentő jó fajta, nagy szemű, nagylevelű, kevésbé kacsosodó. Ha a harmadik – negyedik évben  is ilyen a termése, akkor továbbviszem, ha nem akkor megy ki. Jártam úgy, hogy 4-5 fajta is kicserélésre került, mert nem jött be. És amit észrevettem. A belterjességet el kell kerülni, tehát ha a harmadik – ötödik szomszédtól kapsz eperpalántát, vagy kacsról hajtottat  –  azt fogadd el. Szóval nincs itt titok semmi! (őszintén megmondva a Dr. Bálint György Gyümölcsöskert – jéből tanultam sokat)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.