Főoldal » Az év fája (2012) a zelnicemeggy

Az év fája (2012) a zelnicemeggy

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Németországban 1989 óta választják ki minden évben az év fáját (Baum des Jahres). Ennek mintájára 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél Dr. Bartha Dénes (volt tanárom, jelenleg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézet vezetője) kezdeményezte, hogy hazánkban is honosítsunk meg hasonló mozgalmat. Így 1996-tól Magyarországon is kiválasztják minden évben az Év fáját, mely tavaly a tiszafa volt, az idei, 2012-es Év fája pedig a zelnicemeggy lett.

 A zelnicemeggy vagy zselnicemeggy (Prunus avium vagy Prunus padus) további nevei még csórmány, gerézdes-, kutya-, madár-, vad- vagy zsidócseresznye, gyöngyvirágfa, májusfa, tyúkszemfa, zelnicze, koczérka.

Nálunk őshonos fa és egyben kedvelt kerti dísznövény is. A rózsavirágúak (Rosales) rendjéhez, ezen belül a rózsafélék (Rosaceae) családjához, a Prunus nemzetséghez és a Padus alnemzetséghez tartozó lombhullató, rövid életű (40 év) fa.

A zelnicemeggy a mély rétegű, tápanyagban gazdag és nyirkos talajokat kedveli.

Átlagosan 10-17 méter magasságra nő, koronája kúp alakul, kérge sima, színe sötét, a barnásszürkétől a feketéig terjedhet. A levelei szórt állásúak, fordított tojás alakúak vagy elliptikus hosszúkásak, rövid, de karcsú hegybe végződnek. Válluk rendszerint kerek, csak ritkán szív alakú; 5 – 9 centiméter hosszúak és körülbelül 3 – 7 centiméter szélesek, finoman fogazott szélűek, felül fénytelen sötétzöldek, fonákjuk világosabb és olykor elszórtan szőrös.

Legjobb ismertetőjelei, a gyönyörű fehér virágai elálló vagy lehajló fürtökbe tömörülnek, illatosak. Lombfakadással egyidőben, áprilisban hozza őket. Fekete, csonthéjas, gömb alakú termései június-július hónapokban érnek be. Az ember számára ehetetlenek, keserű ízű, de a madarak kedvelik.

Viszont kérge gyógyászati jelentőségű (Cortex Pruni Padi), amelynek hatóanyaga vizelethajtó, izzasztó hatású, s köszvény, reuma és szifilisz ellen is használták. Különösen a skandináv országokban kérgéből színanyagokat vontak ki, s különböző vegyi anyagok hozzáadásával szürke, narancssárga vagy sötétbarna gyapjúfestékeket nyertek.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-ev-faja-2012-ben-a-zselnicemeggy

http://www.greenfo.hu/hirek/2012/01/04/az-ev-faja-iden-a-zselnicemeggy

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.