Főoldal » Az év gombája – a Bagolygomba…

Az év gombája – a Bagolygomba…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

…itt az Ősz, gombázzunk kicsit. Mifelénk Baranyában Bagolygombának is nevezik a Nagy őzlábgombát (Macrolepiota procera), mely a 2012 -es év gombája lett, és itt az igazi szezonja. Magyarország egyik legismertebb gombája lomb – és fenyőerdőkben, erdőszéleken, árokpartokon, utak mentén, legelőkön – szinte mindenhol fellelhető – szaprofita vagyis korhadékbontó, így valóban számos élőhelyen megtalálható. Hol magányosan álldogálva találod, és hatalmas méretéről messziről észreveszed, de időnként, mint a többi őzlábgomba – boszorkánykörben is terem. A Nagy őzlábgomba júniustól novemberig terem, de a Mecsekben inkább ilyentájt, az októberi hűvösebb és csapadékosabb idő hozza elő. Így történt most is. Az idei év extrém szárazsága miatt a májusi gombaszezon (Vargánya, Rókagomba, Piruló galóca és Galambgombák) nagyon hamar lefutott. Szeptemberben aztán folytatódott az aszály, és én mint erdőt járó ember a napokban vettem észre itt – ott a Bagolygomba jelegzetes barna – foltos – cafatos kalapját ahogy a hosszú száron ernyőként terül az avar vagy a füvek fölé.

A gomba leírását idézem a NETGOMBÁSZ oldalról: “feltűnő külsejű, nagyméretű, kalapra és tönkre tagolt fehér lemezes termőrétegű gomba. Az idős példányok lemezei barnásan színeződnek, foltosodnak. A fiatal termőtest dobverő-szerű. A viszonylag kis kalapképződmény megnyúlt tönkön található, majd a kalap is fejlődésnek indul és kinyílik. A tönk a kalapból csuklósan kifordítható. A tönk márványozottan mintás. A tönkön lágy, kettős élű, eltologatható gyűrű található. A fehér húsa vágás, törés helyén nem változik. Korhadéklakó gomba. Igen sokféle termőhelyen, erdőben, ligetes részeken, füves területeken májustól októberig gyűjthető. Hazai viszonyok között több terméshullámban tömegesen előfordulhat. Értékes, ehető, árusítható gomba. Kellemes, dióra emlékeztető íze van. Régebben nyersen való fogyasztását is ajánlották. Mai ismereteink szerint alaposan megsütve, megfőzve fogyasztható biztonságosan.”

[token node title-raw]

A nagy őzlábgombának valójában mi (családom) csak a kalapját fogyasztjuk. Az üreges – rostos tönkből állítólag megszárítva gombapor készíthető, de ezt én sosem próbáltam. A kalapokat levágom a tönkről, majd gyenge folyóvíz alatt óvatosan lemosom a kalapokat, nagyon törékeny gomba és ha erős víz éri a spóratartó lemezeket, akkor azok darabokban törnek szét vagy “maccsosak” lesznek.

[token node title-raw]

Felhasználása: leginkább lisztben megforgatva majd nagyon forró olajban kisütjük és frissen fogyasztjuk. A fiatal gombák dobverőszerű kalapját tölteni is lehet, de levesbe, vagy tojásos gombaételeknek is felhasználható. Alacsony energiatartalmú, száz grammja 40 kcal-t (168 kJ-t) tartalmaz, ezért akár fogyókúrának is része lehet. Kiváló húspótló, E- és D-vitaminban gazdag, nyomelemeket és értékes fehérjéket is tartalmaz.

[token node title-raw]

Szerencsés esetben rövid idő alatt kilószám összeszedhető, és 10 – 12 felnőtt darabból remek és kiadós vacsora készíthető nagyon hamar.

A Nagy őzlábgomba nagy előnye, hogy nagyon ritkán kukacosodik. Nagy mérete miatt könnyen megtalálható és elég csak a kalapját hazavinni.

A Bagolygombát csak ajánlani tudom minden gombát és finom ételt szeretőnek. Bátran próbáljátok ki, ám ha a leírás és cikkben beszúrt fotóim alapján nem tudjátok egyértelműen beazonosítani, gombaszakértővel nézessétek meg!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.