Főoldal » Az év madara 2014-ben a túzok lesz

Az év madara 2014-ben a túzok lesz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az eddigi hagyománnyal szemben, miszerint az év madarát lakossági szavazatok alapján jelölték ki, a Magyar Madártani Egyesület úgy döntött, hogy 2014-es év madara túzok lesz – és nem kis okból: jövőre lesz 40 éves az Egyesület és ennek örömére a logójukon szereplő állatot tették meg eme ünnepi év jelképének.

A túzok (Otis tarda) hazánkban honos madár, veszélyeztetett természetvédelmi státuszú, Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1 000 000 Ft!

Hatalmas madár, szárnyfesztávolsága elérheti a 2,5 métert is. A kakas magassága mintegy 100 centiméter, tömege elérheti a 18 kilogrammot, a tyúk átlagosan csak 4,5 kg.  Méretei ellenére röpképes, a világ legnehezebb röpülni képes madara. Érdekessége még, hogy lábán csak 3 ujj van.

Látványos az un. túzok dürrögés, amikor a hímek a tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak: fejüket hátrahajtják, faroktollaikat felmerevítik, szárnyaikat kifordítják, torokzacskóikat felfújják.

Főként fűfélékkel, magvakkal táplálkozik, de elfogasztja a rovarokat, csigákat, férgeket, néha kisebb rágcsálókat, egeret, pockot is.

Hazánkban van Európában a legnagyobb udvarló- és költő helye, elsősorban Dévaványa  közelében (Kőrös-Maros Nemzeti Park), valamint Hortobágyon, Nagykunságon.

A század elején egyedszámuk megközelítette a 10-12 ezres számot is, de a 2010-es számlálás alapján jelenleg 1400-1500 példány él nálunk. A magyar Vörös könyv alapján kipusztulással közvetlenül veszélyeztetett állat, melynek főbb okai:

  • A vetésszerkezet átalakulásával háttérbe szorulnak a túzok számára kedvező növények (pl. a repcét kiváltja a napraforgó, a búzához képest nő a kukorica vetésterülete, háttérbe szorul a takarmánykeverékek termesztése). Ennek következtében csökken a telelésre, illetve fészkelésre alkalmas területek aránya.
  • Az öntözés terjedése az élőhely szerkezetének megváltozásával (alacsony termetű lucerna vagy búza termesztése helyett előtérbe kerül a magas növésű kukorica és napraforgó) jár együtt.
  • A nagyobb műtrágyaadagok használata miatt homogénebbé válik a növényzet, ami kevésbé alkalmas fészkelőhely számára.
  • A vegyszerezés hatására csökken a rendelkezésre álló táplálék (gyomnövények, rovarok) mennyisége.
  • A gyepek feltörése hagyományos költő vagy dörgőhelyeket semmisíthet meg.
  • A gépi kaszálás, betakarítás, sorközművelés terjedése miatt állandósult a fészekaljak veszélyeztetése.

Védettsége, magyar vonatkozása, különlegessége miatt, a jövőre 40 éves MME jelképe, a túzok lesz 2014-es év madara. 

Források és további információk: MME és Wikipedia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.