Főoldal » Az év vadvirága (2012) a tavaszi hérics

Az év vadvirága (2012) a tavaszi hérics

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tavaly választottak először Év Vadvirágát, mely 2011-ben a leánykökörcsin lett.

Az idei, 2012-es Év Vadvirágára pedig 2011. november 30-ig lehetett szavazni ezen a linken. A mezőnyben részvevő virágok a fehér tündérrózsa (Nymphea alba), a tavaszi hérics (Adonis vernalis) és az agárkosbor (Anacamptis/Orchis/ morio) volt.

Közülük került ki az idei év vadvirága, a tavaszi hérics (382 szavazattal).

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

A tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, nagy méretű (3–6 cm átm.) virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott. Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből. Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2 000 Ft.

A tavaszi hérics  számos népi neve közül ez terjedt el leginkább, eredetét nem tudták megállapítani. A Rácz János féle Növénynevek Enciklopédiája (2010) szerint írásban először 1784-ben említik (hérits, Baróti Szabó Dávid szótára), s fennmaradt még a sárga kökörcsin és a sárga leánykökörcsin név is. Ezek az elnevezések egyébként jól tükrözik a rokonsági kört, hiszen mindegyik nemzetség (Helleborus, Anemona, Pulsatilla, Adonis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) népes családjához tartozik.

A tudományos neve a görög Adonisz-ra vezethető vissza, aki a mitológia szerint Aphrodité kedveltje volt. Egy őszi vadászaton meghalt, s tavaszra ez a szép sárga virág fakadt véréből. A tudományos név második tagja, a vernalis tavaszit jelent.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.