Főoldal » Az ördög gerince

Az ördög gerince

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Pedilanthus magyar elnevezései (cikk-cakk virág, ördöggerinc), hajtásainak formájára utalnak, amely a noduszokban megtörik. Papucsbokor néven is olvashatunk róla a szakirodalomban. Legismertebb angol nyelvű elnevezései: Christmas Candle, Devil’s Backbone, Redbird Cactus, Zig-Zag Plant. A Pedilanthus-ok, az Euphorbiaceae családba tartozó pozsgás növények, 12 fajuk ismert, amelyek Dél-Amerikától egészen az USA déli részéig terjedtek el, szubtrópusi és trópusi területeken.
Élőhelyén 2,5m magasságot is elérő cserje. Jellegzetes virágait kolibrik porozzák be. A színes murvalevelek hátán sarkantyúszerű függelék fejlődik, ennek belsejében nektárt kiválasztó mirigyek vannak, a virág zigomorf szimmetriájú.

A Pedilanthus tithymaloides újabb elnevezése Euphorbia tithymaloides, ezt a fajt 1688 óta tartják dísznövényként. Hazája Florida, Venezuela és Kolumbia.
Nyáron hozza piros virágait, amelyeket piros, madárfejre hasonlító fellevelek vesznek körül. Termése zöld. Tejnedve mérgező, bőrre kerülve irritációt okozhat. Peruban „planta magica” néven is ismert és néha a meszkalin tartalmú italokhoz keverték. A káposztalepke hernyója előszeretettel fogyasztja a növény leveleit.
A ’Variegatus’ fajtának a levelei zöld-fehér tarkák.

Gondozása
Nálunk nem fagytűrő, szobanövényként tarthatjuk, de nyáron állhat a szabadban, napon és félárnyékban egyaránt, napon a levelek széle rózsaszínűre színeződik. A túl erős nyári napsütésben a levelei megéghetnek, ennek következménye, hogy megsárgulnak és lehullanak, ez esetben vigyük egy kicsit árnyékosabb helyre. Kisméretű cserépben érzi jól magát, kaktuszföldbe ültessük, tápoldatozni nem szükséges. Télen világos helyre tegyük, és keveset öntözzük.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.