Főoldal » Barangolásaim a Kelet-Mecsekben

Barangolásaim a Kelet-Mecsekben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt évben többször is megfordultam a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, ahol több természeti-, és kultúrtörténeti értéket is megcsodálhattam.

Utam először Magyaregregyre vezetett, ami egy község a Kelet-Mecsek északi oldalán. Nevezetessége a Máré vára, amely a közelében lévő település miatt Magyaregregyi várként is ismert.

A vár története egészen az ókorig nyúlik vissza. Már a rómaiak is felismerték a hely stratégiai jelentőségét, és egy őrtornyot emeltek a falu fölé magasodó, 340 m magas, meredek hegycsúcsra. A népvándorlás idején ezt elpusztították, majd a 13. században egy várat építettek a helyére gótikus stílusban. A vár első írásos említése 1316-ból származik („Castrum Mare”). Károly Róbert ekkor ajándékozta az egyik vitézének. Ezután több nemesi család birtokába került. 1543-ban a törökök lerombolták, utána évszázadokig gazdátlanul állt a terület, csak a romokat lehetett látni. Végül az 1960-as években régészeti feltárások során helyreállították a várat, és az itt talált leletekből, valamint a Kelet-Mecsek ritkaságokban gazdag növény-, és állatvilágából egy vártörténeti kiállítást rendeztek be.

                                                                     Máré vára a Vár-völgyből nézve

                                                                               Részlet a várból

                                                                                  Részlet a várból

Ottjártamkor sajnos zárva volt a vár, és azóta sem találtam semmi információt arra vonatkozólag, hogy mikor nyitják meg újra a látogatók előtt. A honlapjára furcsa módon még mindig az van kiírva, hogy „A vár 2016-ban zárva tart.” Bár csak kívülről járhattam körbe az épületet, de így is nagyon szép látnivalókban volt részem. A várból szétnézve mindenütt a hegység sűrű erdőségei tárultak elém.

A Kelet-Mecsek erdeinek nagy részét három erdőtársulás alkotja: bükkös, gyertyános-tölgyes és cseres-tölgyes. Ezekben az erdőkben több védett növényfaj (pl.: nemes májvirág, szártalan kankalin) mellett csak a Mecsekre jellemző fajokat (pl.: illatos hunyor, bánáti bazsarózsa) is lehet találni.

A hegyről lefelé tekintve a meredek, magas fákkal borított hegyoldal lenyűgöző látványt nyújtott. Lent a Vár-völgyben a szelíden kanyargó Völgységi-patak, és gyönyörűen zöldellő medvehagymás nyújtott megkapó látványt.

A Völgységi-patak a Völgység vízgyűjtője. Észak-déli, majd kelet-nyugati irányú törésvonalon halad, és a

Kelet-Mecsek É-i részeinek vizeit gyűjti össze.

                                                                                  Kilátás a várból

                                                                                   A Völgységi-patak

                                                                   Medvehagymás a Vár-völgyben

Sokáig elidőztem volna még itt, de várt rám újabb felfedeznivaló hely.

A következő alkalommal Magyaregregytől DK felé vettem az irányt, és a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 m) lábánál fekvő három kis települést kerestem fel:

Először a Zengő É-i oldalán található Püspökszentlászlót, ami tulajdonképpen Hosszúhetény falu része, 1941-ben csatolták a faluhoz.

Püspökszentlászló évszázadokig pécsi püspökök birtokában volt. Közülük az egyik, Eszterházy Pál László itt építette fel a kastélyát 1797-ben. Érdekesség, hogy a koncepciós perben elítélt Mindszenty bíborost itt tartották fogva. Eszterházy Pál egy arborétumot is létesített ide, amelyet utódja, Hetyey Sámuel püspök fejlesztett tovább.

A kastélyt évtizedekig nem újították fel, majd 2012-ben egy Európai Uniós projekt keretében megtörtént az épületnek és a környezetének teljes körű felújítása. A projekt 2015-ben zárult le.

A Püspökszentlászlói Arborétum fokozottan védett terület. Nyolcvannégy féle fa-, és cserjefaj található benne a világ minden részéről, köztük vannak többszáz évesek is.  A hegyekkel körbevett gyönyörű hely fajgazdag növényzetével, szép halastavával, csodálatos kastélyával nagyon elnyerte a tetszésemet.

                                                                       Az Arborétum háttérben a Püspöki Kastéllyal

                                                              Részlet a Püspökszentlászlói Arborétumból

                                                             Részlet a Püspökszentlászlói Arborétumból

Az Arborétumban tett látogatásom után ismét DK felé vettem az irányt, és egy történelmi városban, Pécsváradon töltöttem egy rövid időt. A Zengő D-i oldalán fekvő település a Kelet-Mecsek szerves központja. Nevezetessége a Pécsváradi vár. A vár helyén régen egy bencés monostor állt, amelyet Szent István király alapított 998-ban. Később a középkorban, erre a monostorra építették rá a várat.  A Pécsváradi vár a település legjelentősebb középkori műemléke. Hatalmas, ódon falai között járva szinte megelevenedett a történelem.

                                                                               A vár épülete közelről

                                                                          Részlet a vár udvarából

Végül egy Pécsvárad melletti községben, Zengővárkonyban voltam, szintén a Zengő D-i oldalán. Itt felkerestem a falu szélén lévő ősi szelídgesztenyést, ami 1974-től védett.

A Mecsek éghajlatában mediterrán hatás is érvényesül, így nem csoda, hogy megterem errefelé ez a fafaj is. A közel 40 ha-os szelídgesztenyés első fáit még a török elől menekülő magyarok telepítették. Sajnos több évtizede egy gombabetegség tizedeli a fákat. Ma is kutatják, hogyan lehetne megmenteni a még megmaradt faállományt.

Érdekesség, hogy a 2017 -es Év Fája egy zengővárkonyi 300 éves szelídgesztenyefa lett. ( http://zengovarkony.hu/)

Végezetül nem hagyhattam ki, hogy megnézzem Rockenbauer Pál nyughelyét. Gyermekkorom óta nézem a híres természetjáró, világutazó, televíziós szerkesztő műsorait. Ki ne ismerné a ” Másfélmillió lépés Magyarországon ” és az ” …és még egymillió lépés ” című sorozatait? Rockenbauer Pál legkedvesebb kirándulóhelye a Mecsek volt, így nem véletlen, hogy a Mecsek szívében, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben nyugszik. ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Rockenbauer_P%C3%A1l )

                                                                  A zengővárkonyi szelídgesztenyés

                                           Rockenbauer Pál sírja a zengővárkonyi szelídgesztenyésben

A Mecsek nemcsak a híres természetjáró szívéhez nőtt hozzá, hanem az enyémhez is. Így terveim szerint amint kitavaszodik, folytatom tovább barangolásaimat a Kelet-Mecsekben.

Remélem, ezáltal sikerül minél jobban megismertetnem másokkal ezt a gyönyörű hegységet, és annak értékeit.

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.