Főoldal » Barkavirágzat

Barkavirágzat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A virágzat reproduktív hajtásrendszer, amely virágokból és murvalevelekből áll. A virágzatok lehetnek egyszerűek és összetettek, aszerint, hogy a virágzati tengely elágazik-e. Az egyszerű virágzat esetében, amely csoportba a barkavirágzat (amentum) is tartozik, a virágzati tengely nem ágazik el. A barkavirágzat egyszerű fürtös virágzat, a fürtös virágzaton belül pedig a füzérvirágzatok egy fajtája, lecsüngő vagy ritkán felemelkedő. A virágai mindig egyivarúak, csupasz virágok. A barkavirágzat elvirágzás után egyben hullik le. Általában kora tavasszal nyílik, szélbeporzású. Rügyes (bimbós) állapotban tömött szerkezetű, majd a tengely megnyúlik, a murvalevelek egymástól eltávolodnak, a virágzat kinyílik. A murvalevél alakja, színe és szőrözöttsége fajmeghatározó bélyeg. Az apró virágok kocsánytalanok vagy a kocsány nagyon rövid.

A Corylus avellana – közönséges mogyoró barkavirágzata
A barka bimbós állapotban: 2-2,5 cm hosszúak, a virágzati tengely vékony, lecsüngő. A barka kinyílt állapotban, és egy részlete nagyobb nagyításban látható a 3. és a 4. képen. A murvalevél és a porzós virágok: a murvalevelek a virágzati tengelyen szórt állásban helyezkednek el, alakjuk deltoid, külső szegélyük és csúcsuk szőrős, a két előlevél részben körülveszi a hím virágokat, a virágokban rendszerint nyolc porzó található, amelyek kettesével összenőttek 5. kép.

galéria 1.-5. kép: rajzok forrása: Dr. Sárkány – Dr. Szalai, Növényszervezettani gyakorlatok, 1966, a fénykép forrása: http://novenyhatarozo.info/noveny/kozonseges-mogyoro.html#

A további fényképek a galériába különböző barkavirágzatokat muatanak be.

6.    Betula pendula
forrás: http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/novenytan/novenytan-42-viragzatok
7.    Populus canescens
forrás: 02 http://flickrhivemind.net/Tags/barkavirágzat/Interesting
8.    Alnus glutinosa
forrás: http://luirig.altervista.org/schedenam/fnam.php?taxon=Alnus+glutinosa
9.    Juglans nigra
forrás: http://www.cas.vanderbilt.edu/bioimages/image/j/juni–fl23022.htm
10.    Castanea sativa
forrás: http://dmkert.hu/alanycsemetek/castanea_sativa_
11.    Salix caprea

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.