Főoldal » Bécsi belvárosban vörös vércsék

Bécsi belvárosban vörös vércsék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagyon izgalmas cikk, remélem lesz ilyenbe még részem mikor ott leszek. Jó olvasást!

Új lakókkal, öt kis vörös vércsével büszkélkedhet Bécs 6. kerülete, Mariahilf. A fészkükből kiesett madarak a Szent Aegyd-templom tornyában kaptak helyet, feladatuk, hogy a frászt hozzák a galambokra.

A körülbelül háromhetes fiókák az alsó-ausztriai Bagoly- és Ragadozómadár-állomás Haringsee-ről kerültek az osztrák fővárosba az AIRbase Mariahilf elnevezésű projekt keretében. A kezdeményezés célja, hogy tovább gazdagítsák a városrész „repülő” állatvilágát.
Tavaly például két méhkaptárat helyeztek ki a Hotel Ibis tetejére, amelynek szorgalmas lakói azóta is friss mézzel látják el a szálloda vendégeit, idén pedig a vörös vércsék következtek. Az elképzelés szerint a ragadozómadarak után a denevéreket honosítják majd meg a kerületben.

„Nagyon örülünk, hogy a projektünkkel új otthont adhatunk a vércséknek, és a kerületbe csempészhetünk egy darabka természetet” – magyarázza Susanne Jerusalem polgármester-helyettes.
A kis vércséket az első hónapban Gregor Hirsch eteti majd, aki igazi szakembere a vércséknek, és öt éve azon dolgozik, hogy helyreállítsa a városokban a galambok elől hálókkal és szögesdróttal elzárt természetes költőhelyeket.

A kis vércsék egyébként már a repülést gyakorolgatják és felfedezőutakat tesznek a szűkebb környezetükbe. Ha megnőnek, puszta jelenlétükkel is a frászt hozzák majd a galambokra, akik nem igazán érzik magukat jól a vércsék közelében. Ráadásul a ragadozómadarak nem vetik meg a fiatal galambhúst sem, noha leginkább egerekkel táplálkoznak.

Az AIRbase-projekt vezetője, Roland Gombotz abban reménykedik, hogy legalább az egyik hím madár visszatér majd az afrikai telelés után és családot alapít a Szent Aegyd-templom tornyában.

Forrás: www.greenfo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.