Főoldal » Bőséghozó gránátalma

Bőséghozó gránátalma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gránátalma (Punica granatum) egyre ismertebb és kedveltebb növény hazánkban, és egyre többen fogyasztják gyümölcsét, főként a belőle készült szirupot. Mert talán kevesen társítják össze, hogy a – főként nyári koktélokban – gyakran előforduló ’grenadine’ nem más, mint gránátalma-gyümölcs szirup.  


De a nevének eredete, valamint a hozzá fűződő mondák, legendák miatt is érdekes ez a növény.  


A növény latin nevében a ’punica’ szóval (mellyel latinul a punokat nevezték) a föníciaiakra utalnak (ugye, mint tudjuk a punok voltak a föníciaiak utódai a mai Tunézia területén időszámításuk előtti időkben). Náluk már ekkor közkedvelt volt ez a növény, főként vallási okokból, nomeg kereskedtek is vele, az ókori göröghöz és egyiptomiakhoz is így jutott el valószínűleg. Innen pedig már nem kellett neki sok, hogy hiedelmek, történetek kapcsolódjanak a gránátalmához – de ezt majd lásd később alább.


Most térjünk még vissza a gránátalma latin nevének másik feléhez, amit a latin a ’granatus’, magyarul a ’magvas’ szóból eredeztetik, ami a benne található rengeteg magra utal. De, hogy itt még ne álljunk meg a mai latin nyelvleckével: régen a magyar neve a ’pomagránát’ volt, amiben a ’poma’ almát jelent latinul. Ebből alakult ki a ma is használatos gránátalma szavunk. Más nemzetek is hasonló elnevezésekkel illeti: az olaszok ’melogranato’, az angolok ’pomegranate’, a németek ’Granatapfel’ néven kérik a gyümölcsösnél.


A spanyolok ’granada’-nak hívják, Spanyolország déli részén található Granada róla kapta a nevét.


Mint már fentebb beharangoztam, a gránátalmához nagyon sok monda, történet és vallási hiedelem kapcsolódik, lássunk ebből néhányat:


Egyiptomban gránátalma virágából fonták az ünnepi füzéreket. Egyes irodalmak szerint pedig a XVIII. Dinasztiától kezdődően a halottak sírjába is helyeztek belőle a termékenység és a lét folytonosságának jeleként.  


De ugyanezeket jelentette a görögöknél is. A mitológia szerint a gránátalmában található sok mag a termékenységet szimbolizálta náluk, ezért szentelték ezt a gyümölcsöt első sorban Hérának, Zeusz feleségének, aki a házasság és a születés, termékenység istennője volt. De köze van hozzá Aphroditénak is, a szerelem és a szépség istennőjének (ő az, aki a tengerből kiemelkedő kagylóból lépett elő – lásd. Sandro Botticelli híres képét), mert a legenda szerint mikor kilépett a partra, amerre járt, a lába nyomán csodás növények nőttek ki a földből – köztük a gránátalma is. Ezért tartják afrodiziákumnak is az ebben hívő görögök.

Görögországban azóta is a termékenység jelképe ez a gyümölcs – némely vidékeken máig is szokás, hogy lakodalomkor egy gránátalmát a földhöz vágnak, és ha az darabokra törik és szétszórja magjait, szerencsét, bőséget, gyermekáldást jelent az ifjú pár számára.

Egy – a benne elhangzó bölcs mondatáról híres – történet is szól a gránátalmáról: Dáriusnak – I. Dareiosz perzsa király, akinek annyi a köze Görögországhoz, hogy többször próbálta elfoglalni (sikertelenül) – kedvenc gyümölcse volt a gránátalma. Épp ezt majszolta, mikoron egy embere hozzászólt:

         Mit kívánnál akkora bőségben, mit amilyen bőségben termi a gránátalma a magjait?

         Hát, ha olyan sok barátom volna… – válaszolta a király. 

Ezzel ellentétben a keresztényeknél a Mária-kultusz kezdetekor (a  4. század környékén) már a korabeli olasz festők képein megjelent Szűz Mária kezében a gránátalma, mint „pomme d’aur”, a szeretet almája, melynek számtalan magjával a Szűzanya számlálhatatlan erényeit és végtelen irgalmát jelképezték.

Egyes írások szerint Ádámot a Tudás fájáról szedett gránátalmával kínálta meg anno Éva.

A muszlimok Mohamed gyümölcseként tisztelik: „Egyetek gránátalmát, mert ez megtisztítja a szervezeteket az irigységtől és gyűlölettől” – mondta állítólag a Próféta. Volt, hogy a halottak szájába kipréselt gránátalmalevelet csepegtettek, hogy még tisztábban távozhasson a lelke.


De nincs ez másként Japánba, Kínában és a kóreaiaknál sem, itt is a bőség, a boldog jövő és a gazdag gyermekáldás jelképe, mely egyben az istenek eledele is és az ősök áldozati gyümölcse.


Megjelenik a buddhista mitológiában is, ahol a gonosz Hariti boszorkány (a démonok anyja) gyermekeket falt fel, de Buddha rávette, hogy evési vágyát ropogós gránátalmákkal elégítse ki. Így lett később Hariti a kisgyermekek védőszellem-asszonya (és egyben vegetáriánus – a szerk. :) ).


És állítólag egyes bennszülötteknél a nők fogaikat a fiatal gránátalmatermésekkel és a gyümölcs héjával fényes-feketére dörzsölik, hogy még kívánatosabbak legyenek.

Én azért azt javaslom, hogy inkább a gránátalma gyümölcshúsát fogyasszuk, egyrészt, mert ezen se múljon a gazdagságunk, de emellett többek közt gazdag C- vitaminban, remek antioxidáns és fogyasztása csökkenti az LDL („káros” koleszterin) szintjét.

De ebben a nagy melegben egy grenadine sziruppal ízesített koktél is jól esik, mint pl. a Florida Sunrise (http://koktel.idea.hu/planters-punch#/florida-sunshine).


És, ha e cikk után gránátalmával álmodna a Kedves Olvasó, akkor örülhet, mert az bőséget, termékenységet, jó egészséget, hosszú életkort jelent.  


Ezt kívánom mindenkinek! :)

 

Források:

http://rostae-books.com/granatalmafa.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A1n%C3%A1talma

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/granatalma.html

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.