Főoldal » Brighamia a hawaii vulkánpálma

Brighamia a hawaii vulkánpálma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Brighamia kertészeti karrierje nem olyan régen kezdődött el. Egy kutatócsoport fedezte fel a növényt Hawaii szigetén, ottani elnevezései: alula, olulu, pu aupaka, haha. Hawaii szigetén régen állományalkotó faj volt, ma azonban a kihalás veszélye fenyegeti. Ennek oka, hogy az emberi tevékenységek (rovarírtószerek) következtében, szinte teljesen eltűnt az őt beporzó molylepke faj. Vadon nagyon kevés példány él, felkerült az IUCN vörös listájára (veszélyeztetett fajok listája).

Kutatók, kertészek és növénybarátok a faj fennmaradásán fáradoznak hazájában és a holland kertészetekben. A www.hawaiianpalm.nl oldalon mindent megtudhatunk a Brighamia életrajzáról (angol, német, holland és francia nyelvű az oldal). Beporzását kézzel (ecsettel) végzik, magvetéssel szaporítják, a kis vulkánpálma palántákat cserépbe ültetik és üvegházakban nevelik. Kereskedelmi forgalomba 20-40cm magas példányok kerülnek, több éve már nálunk is könnyen beszerezhető a kertészeti árudákban, virágüzletekben. Aki Brighamia-t vásárol, az elvileg valamennyi összeggel hozzájárul a faj megmentéséhez. A fent említett weboldal fotógalériájában gyönyörű kertészetekben nevelt példányokat láthatunk.

A Brighamia magyar elnevezése vulkánpálma vagy hawaii pálma. A pálmákhoz azonban nincs semmi köze, a növény a Campanulaceae családba tartozik, virágfelépítésén ezt jól megfigyelhetjük. Szukkulens szárat nevel, amely 1-2 méter magasságot ér el, a szár tetején találhatóak meg a levelek. Az új leveleket mindig a törzs tetején hozza, az alsóbb, öreg levelek pedig elsárgulnak és lehullanak, ez nem betegség. Előfordulhat, hogy a lakásban tartott Brighamia-k atkafertőzésen esnek át, ilyenkor az összes levelét is lehullathatja, de egy kis idő után újra kihajt. Krémes színű illatos virágai ősszel nyílnak. Fehér tejnedve nem mérgező.

Gondozása egyszerű, világos helyen tartsuk, de óvjuk a tűző naptól, déli fekvésű ablakok közelébe ne tegyük. Fontos, hogy két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talaját. Nyáron tarthatjuk a szabadban, esőtől védettebb helyen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.