Főoldal » Búzavirágos mezőkön jártam…

Búzavirágos mezőkön jártam…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt a látványt ország-világ elé kell tárnom, mert ilyent még eleddig nem láttam. Palócföldön járok mostanság – a “dolog” odaköt. Ma kora délután, a június közepén ránk tört rekkenő kánikulában egy régi mélyfúrást kerestünk a Bodony és Recsk közötti csodavidéken. Lágy ívű domboknak tűnő, ám itt-ott igencsak meredek oldalak szabdalta tájon jártunk. A dűlőutak széle kéklett, igen vastagon megszórva búzavirággal. A búzavirág, akárcsak a pipacs elég ritka manapság (ahogy írtam egy korábbi cikkemben róla), aminek számos oka van. De itt és most volt belőle jócskán. Sikerrel jártunk, mert megtaláltuk a fúrást, és hazafelé egy másik dűlőutat választva egy messzire kéklő tábla mellett vezett utunk. A Baláta-tó mellett az egész mező, mintha vetve lenne – tele csodaszép búzavirággal. 

[token node title-raw]

Fotóztunk a kollégával rendesen (ő egy komoly tükrös Canonnal, én a FinePix-el) no és nem győztünk betelni ezzel a látvánnyal.

[token node title-raw]

A búzavirágról pár szót. A búzavirág (Centaurea cyanus) Dél-Európából származó, a fészkesvirágzatúak rendjébe és a őszirózsafélék családjába tartozó egyéves gyomnövény. Neve alapján a búzatáblák dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt. Egyéb nevei: dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, kékvirág, sukollat, vadpézsma, vetési csüküllő, imolya, kék konkoly. Európában igencsak elterjedt növény. A fészekvirág közepén álló csöves pártái kékeslilák és kétivarúak, egyivarú sugárvirágai termősek. Levele szürkés színű szálas, pókhálósan molyhos fonákú, néha hasogatott. A vetésekben mára igen ritka és inkább csak dőlőutak mentén található meg. Virágja gyűjthető, melyet árnyékos helyen kell szárítani, hogy ne vessze el színét. Teáját magában nem fogyasztják. Forrázatát külsőleg szemgyulladásra borogatására, toroköblögetésre használják, adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják.

felhasznált anyagok: wikipédia – Búzavirág  / astronet: Búzavirág – a gyógyító gyom 

További fotóim a Galériában / fotók a szerző saját képei_20130620

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.