Főoldal » Csak a fák….

Csak a fák….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“Csak a fák nőnek fel az égig….” – énekelte Gallai Péter anno 1979 – ben a Nem tudom c. dalban. Én azt gondolom nézőpont kérdése ez leginkább. Ha kellőképpen be tudsz állni egy fa alá, és van lehetőség hogy felnézz az ég felé, akkor bizony égigérőnek is vélheted.

Gyerekkorunk meséiben is szerepel Égigérő fa.

Az ősmagyarak hitvilágában is fontos szerepet kap az Az égig érő fa (életfa vagy világfa) népművészetünk leggyakoribb jelképe. Őseink látták, hogy a növények megszületése, növekedése és halála az emberek szeme előtt folyik le és teljesen hasonlatos az ember életrendjéhez. Ám a növényzet tavasszal újraéled, viszont az ember élete halálával véget ér. Márpedig az ember a vegetáció örök megújulását átviszi az emberre. Az emberek saját életét átvitték a fa életére, egy olyan fáéra, amely nem nyújtja az árnyékot, egy távoli, mesés helyen érleli gyümölcseit, ahová csak a kiválasztottak juthatnak el. Az életfa ágainak és virágainak a száma szigorúan megszabott, legleterjedtebb a hármas elosztás, de találkozunk annak többszörösével is. E fa ágai között ott van a Nap (a férfi), a Hold (a nő szimbóluma). Nemegyszer az életfa az évente kiújuló szarvasagancsból indul ki, ami a folyamatos elmúlás és megújulás egységét fejezi ki. Az égig érő fa képzetét a török népek mind ismerik a következő elképzelés szerint: van a világon egy csodálatos fa, amelynek kilenc elhajló ága van. Ha az ágak elkezdenek kavarogni, abból támad a szél. Olyan csodálatos fa ez, hogy nemcsak a Hold jár el az ágai között, hanem a Nap is. A csodálatos fa olyan helyen nőtt, hogy csak az ilyen tudományban jártas ember találhatja meg, a közönséges ember csak hírét hallja, de látni nem láthatja.” / http://www.kiszely.hu/istvan_dr/021.html/

[token node title-raw]

De miért is írok most erről? Én nagyon szeretem járni az erdőket, szeretem a fákat, megcsodálom őket és lefotózom. Szeretek beszélni a fákról, szeretek hallani híres fákról.

[token node title-raw]

Az elmúlt évben egy erdélyi lapon volt internetes szavazás híres, öreg fákról. Természetesen volt favoritom és ott toronymagasan nyert is, sőt az elmúlt évben Európa Fája lett. 

Most nemrég ráakadtam egy újabb szavazásra. Szavazz Európa Év Fájára! Megosztom veletek, mert van köztük egy magyar versenyző is. Sok vokssal nyerhet ez a szép öreg hárs :) 

[token node title-raw]

A felsőmocsoládi öreg hárs képviseli Magyarországot 2012-ben az Európai Év Fája versenyen. A jelöltekre már szavazhattok, egészen február 29-ig. A hét résztvevő ország a saját Év Fájával száll be a versenybe. 

Link itt: http://www.treeoftheyear.org/?lang=hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.