Főoldal » Csodáspók, a gondos anya

Csodáspók, a gondos anya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hétvégén kint jártam a városszéli erdőbem, ahol szó szerint egy csodás kis lénnyel találkoztam. Szinte az egyetlen már mozgó ízeltlábú két példányát is megfoghattam. A Csodáspók (Pisaura mirabilis) hazánkban és  Európa északi részén is családjának egyetlen, de nagyon magabiztos képviselője. Gyakori faj, szinte minden nyilt, füves területen, síkságon és hegyvidéken is összefuthatunk vele. Mivel színe változtatos, legkönnyebben az előtestén futó hosszanti világos csíkról és orsó formájú potroháról lehet felismerni, melyen általában két, világosabb, hosszanti csík van. 1-1.5 centi hoszzúak, és teljesen ártalmatlanok.

A nőstények akár egész évben aktívak lehetnek, míg a hímek a melegebb hónapokat kedvelik, áprilistól szeptemberig vadásznak.  Fogóhálót nem épít egyik nem sem, hanem lerohanásos taktikával szerzik zsákmányukat. Májusban a hím ajándékkal próbál párt találni magának: zsákmányát gondossan pókfonálba csomagolja és így nyújtja a nősténynek, akit megtermékenyíthet, míg az ajándékát fogyasztja.  A hímek egy része ajándékát öllgetve halottnak tetei magát, majd hirtelen ’feltámad’ amikor a nőstény elveszi csomgaját.

Dán kutatók fogságban tartott példányokon vizsgálták az ajándékozás sikerességét. Egyes hímeknek értéktelen kincseket adtak: már kiszívott rovartetemeket, növényi részeket, másoknak pedig használható rovarokat. Az értéktelen ajándékokat kapók egy része úgy döntött, hogy inkább ajándék nélkül próbálkozik a hölgyeknél, de így kevésbé voltak sikeresekk, mint a hamis ajándékot adók. Nekik viszont gyorsan kellett cselekedni, hiszen amint a nőstény kibontotta a csomagot és rájött, hogy semmi finom nincs benne, elillant szerelmes hangulata is.

Júnisban és júliusban már a petékkel teli kokonjukat cipelő nőstények figyelhetők meg. A gondos anyák még  sátor alakú fészket is szőnek a kikelt kicsinyeiknek, akik az első vedlésig maradank ott.

Források, további érdekességek és csodás képek: 

http://www.tothtimi.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/a-csodaspok.html

http://index.hu/tudomany/2011/11/28/csalnak_a_pokok_a_parzas_remenyeben/

http://pokok.ferrault.fotoalbum.hu/viewpicture/pictureid/10630265

http://www.idokep.hu/keptar/album/Term%C3%A9szet/kep/690

http://en.wikipedia.org/wiki/Pisaura_mirabilis

http://wiki.britishspiders.org.uk/index.php5?title=Pisaura_mirabilis

http://www.youtube.com/watch?v=N6l5uOo2GFI

http://www.arkive.org/nursery-web-spider/pisaura-mirabilis/video-08.html

http://www.eurospiders.com/Pisaura_mirabilis.htm

http://ednieuw.home.xs4all.nl/Spiders/Pisauridae/Pisauridae.htm

http://srs.britishspiders.org.uk/portal.php/p/summary/s/Pisaura%20mirabilis

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.