Főoldal » Délre vonulnak a hóbaglyok

Délre vonulnak a hóbaglyok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hóbagoly (Bubo scandiacus) a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj. 2002-ig a Nyctea nem egyetlen képviselője volt, de a molekuláris biológiai vizsgálatok kiderítették, hogy a Bubo nemhez tartozik. Az erdős élőhelyeket kerüli, inkább a gyér növényzetű, nyílt, lápos területeket kedveli. Magassága 55-66 centiméter, szárnyfesztávolsága 160 centiméter. A hím tollazata szinte teljesen hófehér, a tojóén sötét mintázatok találhatók. 

Megfigyelések szerint az Északi-sarkvidéken élő hóbaglyok az utóbbi időben nagy tömegben az USA délebbi államaiba vonulnak. Az utóbbi időben több ezer hóbaglyot láttak, amint Idaho mezőgazdasági területein vadásznak vagy épp Montana háztetőin pihennek.

Hihetetlen, amit most látunk! Ez évtizedek óta a legjelentősebb állattani esemény” – meséli Denver Holt, a montanai Bagolykutató Intézet vezetője, aki immár két évtizede tanulmányozza a hóbaglyokat.

Az alábbi képen a hóbagoly elterjedési területe látható: a zöld szín jelzi a nyári, a kék szín pedig a téli tartózkodási helyét.

[token node title-raw]

 A tömeges migráció hátterében valószínűleg a lemmingek elszaporodása áll, ugyanis ők alkotják a hóbaglyok táplálékának 90 százalékát a szaporodási időszakban.

“A bőséges lemmingkínálat az elmúlt szaporodási időszakban valószínűleg népességrobbanáshoz vezetett a bagolypopulációban. Ennek következtében az egyes költő párok akár hét utódot is neveltek. Összehasonlításképpen a tipikus fészekalj nem több mint kettő”- magyarázza Holt.

Amiatt, hogy ilyen bőséges utódszámot képesek létrehozni, az egy főre jutó táplálék mennyisége jelentősen csökken. A táplálékhiány az oka annak, hogy- főleg a hímek és a fiatalok- kénytelenek tömegesen délebbre vándorolni. Azonban az idegen élőhely adta nehézségekkel nem könnyű megküzdeni: sajnálatos módon már több, éhségtől lesoványodott, elhullott baglyot találtak a kutatók.


[token node title-raw]

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.