Főoldal » Dicksonia, a fatermetű páfrány

Dicksonia, a fatermetű páfrány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fatermetű páfrányok több családban előfordulnak, de általánosságban a Cyatheaceae családot jellemzik, így ezt a családot nevezik a valódi páfrányfák csoportjának. A Cyatheaceae családba tartozó egyik nemzetség a Dicksonia. A páfrányfák a trópusi és a szubtrópusi területeken élnek, főként a déli féltekén. Legtöbb faj a csendes-óceáni szigeteken, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában él. Ezeken a területeken a hegyvidéki erdőkben élnek, ahol egész évben kiegyenlített a páratartalom. A Dicksonia nemzetségben 20 faj található.

Ha valaki páfrányfát szeretne nevelni, Magyarországon a kertészetekben általában három fajt tud beszerezni, a Dicksonia antarctica-t (óriás páfrányfa), a Dicksonia fibrosa-t (Új-Zélandi páfrányfa), és a Dicksonia squarrosa-t. Leggyakoribb faj a cikkemben bemutatott Dicksonia antarctica.

A páfrányfák testfelépítésére jellemző, hogy a régi levelek levélnyele a törzsön marad, ezeket ne vágjuk le, mert közöttük apró gyökerek fejlődnek. Öntözéskor az egész törzset nedvesítsük át, ezen a gyökérhálózaton keresztül is vesz fel tápanyagokat és a vizet.

Dicksonia antarctica
Az óriás páfrányfa magasföldi, folyómenti erdőkben él, eukaliptusz és fenyőerdőkben, 300-600 méteres tengerszintfeletti magasságokban. Ausztráliában és Tasmániában honos. Angol elnevezései: Soft Tree Fern, Man Fern, Tasmanian Tree Fern. A szakirodalomban azt találjuk, hogy -5ºC-10°C-ig télálló és hasonlóan a hidegtűrő pálmákhoz átteleltethető. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy télen a törzs tetejét takarjuk be a saját leveleivel vagy jutaszövet sapkába töltött lombbal. Széltől védett, árnyékos helyre ültessük. Ha egy törzset elültetünk, nyolc hét alatt fejlődnek ki a támasztógyökerei. De általában nem törzseket árusítanak, hanem begyökeresedett növényeket, még törzs nélküli és egészen magas törzsű egyedeket is. A Dicksonia antarctica kiültetve akár 4,5-5 méter magasságúra is megnő, ha jól érzi magát, és megóvjuk a kemény fagyoktól. A természetben 15 méter magas egyedekkel is találkozhatunk. Lassú növejedésű, 3,5-5 cm-t nő évente. Spóratermelésre 20 éves kora után képes. Nevelése nem könnyű, de bátran próbálkozzunk meg vele.

A képek forrása
Vezérkép és galéria 4. kép: www.burncoose.co.uk, galéria 1. kép: www.cooltropicalplants.com, 2.-3. kép: saját fotó, 5. kép: www.angb.gov.au.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.