Főoldal » Egy fecske még nem csinál nyarat

Egy fecske még nem csinál nyarat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veres Hajni cikke:

“Egy fecske nem csinál nyarat… de három? A megnyugtató válasz erre a kérdésre: nem. Még három fecske sem csinál nyarat – bízzunk benne, hogy előbb még a tavasz következik -, főképp, hogy a tegnap Debrecenben elsőként észlelt molnárfecskék valószínűleg átutazóban voltak nálunk északi költőhelyükre vezető útjuk során. Az azonban bizonyos, hogy hamarosan megérkezik a hazai költőállomány nagy része is, az első fecskék felbukkanását követően erre általában nem kell sokáig várni. Mivel az életben maradás alapvető feltétele a táplálkozás, a rovarevő madarak visszatelepülése az apró rovarok, bogarak megjelenésétől datálható. Legyekkel, szúnyogokkal, apró hártyás szárnyúakkal már javában lehet találkozni, a repülő rovarokkal táplálkozó madarak, így a fecskék a költést ezeknek az elszaporodásához időzítik.

A városokban leggyakrabban molnárfecskéket láthatunk, ezek apróbb termetűek és rövidebb farktollúak a füsti fecskéknél, de repülés közben világító fehér hasukról, valamint éles, sivító hangjukról könnyen felismerhetjük őket. A molnárfecske népi neve a kapczás vagy bercés fecske, mert apró lábait fehér pehely borítja, kapaszkodásra nem nagyon alkalmas, ezért is táplálkozik repülés közben. A molnárfecskék telepesen is fészkelhetnek ereszek, párkányok alatt. A füsti fecske – bár néhány évtizede még életmódjáról azt írták, az ember szeme előtt zajlik – a városiasodásnak köszönhetően ma inkább azt mondjuk, a vidéket kedveli, istállók környékén ma is kedves vendégnek tartják. Fészkét mindkét madár sárból tapasztja, a molnárfecske fészke azonban gömbölydedebb, nyílása kisebb.

A „modern” ember nem igazán tűri meg maga körül a piszkot, így a madárpiszkot sem, ezért gyakran hallani azt is, hogy leverik a fecskefészket a ház faláról. A madarak ürítéséből adódó kellemetlenségek azonban elkerülhetők az úgynevezett fecskepelenka használatával, egy falra rögzíthető párkánnyal, ami felfogja a madárürüléket, és amellett, hogy ennek segítségével a fecskéket nem fosztjuk meg az életterüktől, a saját házunk környékén ingyenes rovargyérítéshez juttat bennünket. Egy másik eszköz, mellyel a madárbarátok éppen megtelepíteni igyekszenek a környékükön portyázó vadászokat, a műfészek, ez cserépből készül, az eredeti fészek formájához nagyon hasonlít, és a tapasztalatok szerint idővel megszokják, elfogadják a madarak. (Mindkettő könnyen beszerezhető, nagyjából 2-3 ezer forintos áron.) A molnár- és a gesztenyebarna torkú, villásfarkú füsti fecskéken kívül hamarosan parti fecskét és sarlós fecskét is megpillanthat az eget kémlelő ember. Előbbiek csak átrepülnek erre, homokfalba vájt üregekben költenek, utóbbiak azonban kicsit később érkeznek, nagyobb termetűek a többi fecskéhez képest, viszont előszeretettel telepszenek meg lakóházak tetején.

A madarak vonulásával kapcsolatos egykori hiedelmek között egyébként a fecskékről találunk olyanokat, miszerint a telet békává, vagy valamilyen kétéltűvé átváltozva töltik. A legelső, a vonulás kérdését firtató történetig a 12. századig kell visszamennünk Caesarius von Heisterbach német származású cisztercita szerzetes feljegyzéséig. Eszerint egy fecske lábára erősített papiruszra ezt írta: Ó fecske, hol töltöd a telet? A tavasszal visszatérő fecske meghozta a választ: Ázsiában, Petrus otthonában (Kis-Ázsiában, Izraelben). A tudományos kutatások kezdete később, 1911-ben következett, ekkor James Masefield Staffordshire-ben egy fémgyűrűt erősített egy fecske lábára, a következő év karácsonya előtt ez a madár Natalban, Dél-Afrikában járt.

A vonulási vizsgálatok ma is alkalmazzák ezt a módszert, és ezeknek köszönhetően rengeteget tudunk a vándorlásról, így azt is, hogy ezek az apró, a nyarat vagy a tavaszt hozó madarak, melyek korlátok és határok nélkül bejárják a fél világot, mindig visszatérnek hozzánk is, a Kárpát-medencébe.”

Fotó: Konyhás István

Forrás: http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/2053_egy_fecske_meg_nem_csinal 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.