Főoldal » Egy levél egy életen át

Egy levél egy életen át

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Streptocarpus nemzetséget a Gesneriaceae családba tartozó növények alkotják. A Saintpaulia-k (afrikai ibolya) közeli rokonai. A Gesneriaceae család tagjai a trópusi és a szubtrópusi övben élnek, kedvelik a köves, sziklás talajú hegységeket. Főként Afrika és Madagaszkár területén, néhány faj Dél-Ázsiában honos.  A Streptocarpus-oknak több, mint 90  faja ismert, elsőként a Streptocarpus rexii-t írták le. Nálunk nem télállóak, több fajt azonban virágzó szobanövényként tarthatunk: a Streptocarpus grandis-t, a Streptocarpus wendlandii-t és a Streptocarpus x hybridus fajtáit. A Streptocarpus jelentése csavart gyümölcs, ez a termésére utal, amely az érés során megnyúlik, és többször megcsavarodik a tengelye körül.

A S. grandis és a S. wendlandii érdekessége, hogy ezek a növények egyetlen nagyméretű levelet fejlesztenek egész életükön át. A két sziklevél közül az egyik sokkal nagyobbra fejlődik (galéria: 1.-3. kép). Egylevelűek: S. wendlandii, S. nobilis, S. polyanthus, S. rexii, S. parviflorus.

Az egylevelű Streptocarpus fajok Afrikában élnek. Kibírják a hosszabb ideig tartó szárazságot is. Úgy csökkentik a levél párologtató felületét, hogy a levéllemez egy része leszakad, leválik. A megfelelő csapadékellátás idején ezt a lelökődött hiányzó rész úgy pótlódik, hogy a levélalapnál növekszik a levél. Az egylevelű fajok nem évelők, termésérlelés után elpusztulnak.  A virágok a levél főerének mentén alakulnak ki. Fehér és kék virágú fajtái kaphatóak a kertészetekben. Virágzási idejük több hét, virágaik illatosak. A virágok kettősbogas virágzatba tömörülnek. Egymás után több virágszárat is fejleszt, a levélalapnál, ez a galéria 4. képén jól megfigyelhető. Magvaik aprók, porszerűek.

A Streptocarpus x hybridus az egylevelű fajok és a S. doonii keresztezésével jöttek létre, évelők.  Tőlevélrózsásak, leveleik keskenyek, hosszúak. Virágaik nagyobb méretűek, fehér, rózsaszín, lila, pink virágszínekben kaphatóak és kevésbé illatosak, mint az egylevelűek virágai (galéria: 5. kép). Magyar elnevezése fokföldi kankalin, angol neve Cape Primose.

A Streptocarpus-ok gondozása nem annyira bonyolult, mint az a különlegességek esetén lenni szokott.
Világos, de tűző naptól védett helyen tartsuk, csak alulról öntözzük, legyen állandóan nedves a földje. A levelekre ne kerüljön víz, és érzékenyek a pangó vízre is. A hibridek évelők, egész nyáron át virágoznak. Télen tarthatjuk hűvösebb helyen és kevesebbet öntözzük.
A Streptocarpus egyik szaporítási módja is érdekes. Levéldugványozással is szaporítható, a főér mentén bemetszik a levelet, tőzeg és perlit keverékében a talajra szorítva a sebzés helyén a levél meggyökeresedik és új kis növényke fejlődik.

képek forrása:
vezérkép, 1., 4. és 5. kép: saját fotó
2. kép: www.infojardin.com
3. kép: www.gesneriads.ca

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.