Főoldal » Egy pokolian szép vidék

Egy pokolian szép vidék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lazán ülnek egymáson a minden pillanatban tovarepülésre kész homokszemek, puhán és finoman. Alig nehezednek súlyukkal az. alattuk ülő homokszemcsékre. Az a szellőmozgás, amelyet mi alig érzünk, már vándorlásra készteti őket… a homokszemek egymás után pattannak a szellő szárnyára és mennek, egymást követve, kifürkészhetetlen, végtelen útjukon a nagy sivatag terein, közben halkan mozog-zizeg az egész táj.”*

A Danakil-mélyföldön visz utunk, az Erta’ Alé vulkáni csúcsainak barátságtalan vidékén, mely a Föld egyik legkegyetlenebb helye. Az év legnagyobb részében kiégett, só borította lapály, mely csaknem mindenütt a tengerszint alatt fekszik. Eredetileg a Vörös-tenger része volt, amíg a földkéreg mozgásainak következtében északkeleten ki nem emelkedett a Danakil-hegység, elvágva az összeköttetést a tengerrel. Az így közbezárt területről a víz elpárolgott, és mintegy 3000 méter vastag sóréteget hagyott hátra az egykori tengerfenéken.

Hullámos felszínén sós mocsarakkal kitöltött medencéket és közöttük elszórt vulkáni kúpokat találunk. A mélyedésekben található tavakat a környező magasföldekről beszivárgó talajvíz táplálja; vizük az állandó lepárlódás eredményeként sós. Ugyanezen okból sós a kis, zömmel időszakos patakok vize is. Más források az utóvulkáni működés termékei; ezek ugyancsak nagy sótartalmú, de jellemzően kénhidrogénes vizek.

A Dallol vulkán (Etiópia) kitörése 1926-ban egy 30 méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után, melyek különleges formájú és elképesztő színvilágú (fehér, sárga, vörös) formákat hoztak létre. A ragyogó sárga színű sziklák, sokszínű kúpok, foszforeszkáló tavak lenyűgöző látványt nyújtanak.

A Föld egyik legforróbb vidéke. A terület peremén, a tengerparton fekvő Dzsibuti évi középhőmérséklete 29,4 °C; a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 °C-ot. A tenger közelsége folytán nagy (70–75%) a relatív páratartalom, de eső alig esik (< 100 mm/év).

A Földön, szabványos meteorológia mérőeszközökkel valaha mért legmagasabb hőmérséklet 57,7 °C, amit 1922. szeptember 13-án mértek Líbiában. A második legmagasabb hőmérsékletet az USA-beli Death Valley-ben (Halál Völgy) mérték 1913. július 10-én, ez 56,7 °C volt. Ez a völgy nem véletlenül kapta nevét, hiszen 1917. július 6. és augusztus 17. közötti időszakban 43 napon keresztül a hőmérséklet 48 fok fölött volt.

A vidék lidérces körülményeinek dacára élnek itt nomád népek, a felfedezőket hosszú évtizedekig rettegésben tartott afarok vagy danakilok, ahogy a régió más népei nevezik őket. Az afarokat egykor kegyetlen és vérszomjas népként ismerték, sokáig az a hír járta, hogy a 19. és 20. század fordulóján az itt járt mintegy féltucatnyi európai expedíció tagjait egytől egyig lemészárolták.

Számos mo­csárral borított terület is van a danakilok földjén, és százakra megy a száma az apróbb-nagyobb keserű vizű tavacskáknak. E tavak körül messze vidékre kiterjedő finom és nagyon laza sziksó­kivirágzás látható, mely vakító fehérségével elviselhetetlenné teszi az amúgy is égető fénysugarakat. E sziksó-kivirágzások finom pelyhek alakjában tíz-tizenöt centiméter magasságban is borítják a talajt. A szódapelyhek legfelső kristályképződményei olyan lazák, hogy a szellő legkisebb érintésére finom por alakjában szállnak tova a futóhomokkal együtt, mely itt elválaszthatatlan édestestvére a sziksónak. Futóhomok és sziksó égeti itt a vándor szemét, s az ide tévedt szerencsétlen pár óra alatt bedagadt szemekkel, gyulladt nyálkahártyával átkozhatja a danakilok országának gyehennáját. Didergünk a szokatlan pokolban.

Nemcsak a test, de a lélek is fázik ezen az istentelen vidéken! Ez a danakil pokol!”*

…talán az ősember éppen itt bújt el, megla­pulva a sziklák tövében, és innen figyelte egy kőeszközzel kezében az akkori állatok harcát … Talán éppen olyan bizonytalanság vett erőt rajta is, és éppen úgy nem tudta megérteni a környezetét, mint ahogy az a mai napig is oly megrázóan idegen és félelmetes a mi számunkra: Ami kezdetben volt, ma is megvan, és nincs egy híja sem.”*

*Sáska László: A pokol birodalma (A jeles afrikai orvos és Afrika-kutató nagy sikerű „Életem, Afrika” című útleírásából.)

Képek forrásai: arastiralim.net, landscape-photos.org, freerepublic.com, singhray.blogspot.com, landscape-photos.org, colinsnotes.com, tuzhanyo.blogspot.com, Roscoe Photovolcania, cambridgecarbonates.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.