Főoldal » Egyre több madárfaj hal ki világszerte…

Egyre több madárfaj hal ki világszerte…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Igen, mostanában eléggé felgyorsultak a fajpusztulások és velük együtt sok új faj is előbukkant, megjelent! Ezt se felejtsük el.

A Birdlife International és a Charles Darwin University új tanulmánya szerint világszerte ijesztő mértékben gyorsul a madárfajok kihalása. A múltban a kihalás legfontosabb oka a fenntarthatatlan vadászat, és az idegen fajok megjelenése volt. Jelenleg az eredeti mezőgazdasági élőhely lerombolása a fő ok.

A PloS One-ban megjelent, „A madarak kihalásának globális jellemzői és okai fajok és alfajok szintjén” címet viselő munka rámutat, hogy az utóbbi 500 évben világszerte 279 madár faj és alfaj halt ki. A fajok kihalása a tanulmány szerint a XX. század elején tetőzött, azután a század közepéig csökkent, majd azt követően felgyorsult. Ezt a tanulmányt megelőzően azt remélték, hogy a kihalás üteme lassul. – mondta Szabó Judit, a Charles Darwin University munkatársa, vezető szerző. Történelmileg a legtöbb madár szigeteken pusztult ki, különösen a csendes-óceáni térségben, de a legtöbb érzékeny faj már rég eltűnt.

A tanulmány bemutatja, hogy jelenleg a kihalás legfontosabb oka az eredeti mezőgazdasági élőhely lerombolása. A múltban a kihalás legfontosabb oka a fenntarthatatlan vadászat, s az idegen fajok, mint például a macskák és patkányok megjelenése volt. Az emberiség közvetlenül, vagy közvetve, felelős ezért – mondta Szabó.

A Biológiai Diverzitás Konvenció (Convention on Biological Diversity, CBD) égisze alatt a világ nemzetei vállalták a biodiverzitás lelassítását 2010-ig, de tekintettel arra, hogy ezt a célt nem sikerült elérniük, a célkitűzést 2020-ra módosították.

A tanulmány társszerzője, Susan Butchart, aki a Birdlife International nemzetközi kutatási koordinátora, azt mondta, hogy sok faj csak a természetvédelmi beavatkozásnak köszönhetően marad fenn. Ez a lista sokkal hosszabb lett volna, ha nem folyna világszerte munka a fajok kihalásának megakadályozására. De jelentősen fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, ha meg akarjuk akadályozni az emberi behatás miatt bekövetkező fajpusztulást. – mondta Dr. Butchart.

A mi elemzésünk nyújtja a jelenleg rendelkezésre álló legrészletesebb képet az utóbbi időben bekövetkezett fajpusztulásról és segít bennünket abban, hogy stratégiákat fogalmazzunk meg a biodiverzitás csökkenésének kezelésére és az ember okozta további fajpusztulás megakadályozására.

Forrás: www.greenfo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.