Főoldal » Együtt a magyarországi hiúzokért!

Együtt a magyarországi hiúzokért!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fogadj örökbe egy hiúzt! Segíts, hogy ez a ritka és különleges faj újra elterjedjen hazánkban! – szól egy felhívás….

A mai világban a növekvő munkanélküliség, csökkenő bérek és juttatások, megszorítások és “faragások” mellett folyamatos áremelkedés és őrült drágaság vesz körül minket. Sokszor magunkra és családunkra nem tudunk elegendő “anyagi figyelmet” fordítani. A mindennapi megélhetés, az adók és a rezsi rengeteget elvisz a családi büdzséből.

Mégis, talán vannak olyan nemes célok és kezdeményezések ami elgondolkodtatja az embert, hogy segítsen valahogy. A mai postafiókomban ott lapult a WWF hírlevele, megmutatom nektek is.

http://adomany.wwf.hu/images/head_hiuz.jpg

“Fogadj örökbe egy hiúzt! Segíts, hogy ez a ritka és különleges faj újra elterjedjen hazánkban!

Az eurázsiai hiúz a XX. Század közepére Nyugat- és Közép-Európa nagy részéről az orvvadászat következtében kipusztult. Hazánkban is élnek hiúzok, de állandó jelentős populációról nem beszélhetünk. A hiúzok folyamatosan helyet változtatnak, nagy kiterjedésű háborítatlan erdőre van szükségük.

Támogatásoddal a WWF-et segíted abban, hogy:

  • rádiótelemetriás eszközzel megfigyelje a hiúzokat és információt szerezzen róluk
  • erdővédelmi programja keretében elősegítse a nagykiterjedésű háborítatlan erdők kialakítását, védelmét
  • szorgalmazza a fenntartható erdőgazdálkodást

A támogatás háromféle módon lehetséges. Egyszeri 6.000Ft vagy egyszeri 10.000Ft, esetleg rendszeres havi 880Ft utalásával. És mit kapsz ezért cserébe, azon kívül, hogy jó ügyben cselekedtél ? Nos itt, ezen a linken megnézheted, és egyben jelentkezhetsz is a programba.

_____________________________

Egy korábbi cikk hiúztémában: A bujkáló ragadozó

Az Északi-középhegység erdeiben egy különleges nagyragadozó él. Rejtőzködő életmódja miatt keveseknek adatik meg, hogy lássák, de az eurázsiai hiúzt bojtos füléről és jellegzetes mintájú bundájáról azonnal fel lehet ismerni.

Eurázsiai hiúz nyomaira bukkantak a szakemberek az Északi – középhegységben. A tartósan megmaradó hóréteg lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjük az állatok vándorlását. A nemrég készült fotók is igazolják, hogy hazánkban időnként felbukkan ez az egyelőre ritka, különleges ragadozó.

Az eurázsiai hiúz egykor egész Európa és Szibéria területén elterjedt volt, azonban a XX. század közepére Nyugat- és Közép-Európa nagy részéről az orvvadászat következményeként kipusztult. Mára fokozottan védett fajjá vált, ami azt eredményezte, hogy lépésről lépésre visszahódította korábbi vadászterületeinek egy részét. Legnagyobb számban Oroszországban élnek, de a Kárpátok erdős területein is több mint 2200 példány található. Hazánkban is előfordul egy-egy példány, egyenlőre azonban állandó populációról még nem beszélhetünk. A hiúzok hatalmas területeket barangolnak be vadászataik során, így fordulhat elő, hogy a szlovákiai állomány néhány tagja hazánkra is elmerészkedik. 

A hiúz magányos vadász, azonban a tavasz beköszöntével a faj egyedei is elindulnak párt találni maguknak. A rügyező erdőben olykor látni lehet egymás mellett sétáló hiúzpárok nyomait. Az állatok vemhessége átlagosan 70 napig tart, és utána a világra jön a nem ritkán 2-3 hiúzkölyök.

/forrás: wwf.hu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.