Főoldal » Elmaradt a békavonulás a Mátrában

Elmaradt a békavonulás a Mátrában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szakemberek szerint a barna varangyok és más békák akár 75-80 százaléka elpusztult a Mátrában a rendkívül hideg januárban, illetve februárban – tájékoztatta múlt héten a sajtót Felsőtárkányon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az időjárási és csapadékviszonyok kedvezőtlen alakulása miatt a Mátra hegységben, akárcsak a többi régióban, az adott területre jellemző békavonulás idén két-három hetes csúszással kezdődik. A békáknak már el kellett volna indulniuk a téli vermelőhelyükről a szaporodóhelyükre, ennek ellenére nagyszámú békavonulást eddig sehol sem tapasztaltak. A bükki szakemberek azt feltételezik, hogy a békák nem ásták elég mélyre magukat a kivételesen enyhe ősszel, ezért elpusztultak a hideg télben.

Az országos kitekintéssel is rendelkező Varangy Akciócsoport Egyesületet vezető Puky Miklós, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet munkatársa elsősorban a márciusi csapadék elmaradásának tudja be a rendkívüli helyzetet, a vonuló kétéltűek alacsony számát. A nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt az ország egyes helyein valóban jelentősen csökkent a szaporodni vonuló békák száma, máshol viszont ugyanannyi kétéltűt mentettek meg, mint tavaly vagy a korábbi években. Ez történt a Mecsekben Sikondánál, Zalaegerszeg közelében és a fővárosi Naplás-tónál is. A természetvédő azt sem tartja valószínűnek, hogy a néhány héten át tartó kemény tél országos méretekben a szintén a föld alá húzódó hüllőket is megtizedelte volna.

Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum hüllő- és kétéltűgyűjteményének vezetője a Bakonyban vizsgálódva sem tapasztalt jelentős változást a békák populációjában. A szakember kétli, hogy az enyhe ősz miatt nem ásták be magukat kellő mélységben a békák. A szaporodóhely felé vándorló békalétszám esetleges apadásában szerinte is sokkal nagyobb szerepe lehet a rendkívüli szárazságnak, mint a hidegnek. A békák szaporodásához ugyanis víz kell, ha nincs tó, kanális, ahol lerakhatják a petéiket, a szaporodás is elmarad, mert a békák el sem indulnak ezekre a helyekre. Maradnak szokásos rejtekhelyeiken. A vonulás elmaradásának oka lehet még valamilyen szennyezés, gombafertőzés, de most erről nincs szó. A gyűjteményvezető szerint a békavándorlás kimaradása miatt jövőre kevesebb lesz a fiatal példány.

Tolna megyében is nagy a szárazság, több korábban állandóan vízzel teli tócsa, mocsaras terület is kiszáradt, így az állatok a szokásosnál kevesebb szaporodásra alkalmas vizet találtak. Halastavak, bővizű patakok környékén állománycsökkenés nem tapasztalható.

A fotó Sötétvölgyben készült 2012.03.19-én, rajta egy hím barna varangy (Bufo bufo) látható, mely a szaporodóhelyre igyekszik.

Forrás:

http://nol.hu/lap/tudomany/20120419-hol_vannak_a_matrai_varangyok_

http://greenfo.hu/hirek/2012/04/17/tomeges-fagyhalal-a-bekaknal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.