Főoldal » Élménybeszámoló a TerraPlaza-ról

Élménybeszámoló a TerraPlaza-ról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Most vasárnap, 2012. október 14-én került megrendezésre ismét, immáron 7. alkalommal a TerraPlaza, most az ELTE Déli tömbjében.

A majdnem az egész tömb földszintjét (lásd. 1. kép) elfoglaló rendezvényen a 115 kiállító képviselte magát – főként magyarok, de szép számban akadtak külföldi standok is is.

Mint terrarisztikai kiállítás és –vásár látható és kapható volt itt minden, ami ezzel kapcsolatos. Elsősorban természetesen maguk az állatok. Nagyon sok fajta vízi- és szárazföldi teknős, kaméleon, gekkó, kígyó és sikló, édes- és sósvízi halak, achát csigák, pókok, nyílméregbékák, száz- és ezerlábúak… felsorolni is nehéz, mennyi hüllő, kétéltű és ízeltlábú volt látható és megvehető itt. (lásd. 2-8. képek)

A kiállítás fő látványossága a rendkívül érdekes és dekoratív krokodilszkinkek voltak, akiket közvetlenül a bejárat melletti akvaterráriumban Magyarországon először lehetett megtekinteni. (lásd. 9. kép)

És persze megvásárolhatók voltak a fenti állatok tartásához szükséges holmik is. Rengeteg féle és fajta terrárium és akvárium – álló, fekvő, kicsi, nagy, hátteres vagy anélkül, berendezett és üres. A berendezésekhez az etető- és itató tálaktól, a ’lisztkukacadagolón’ túl melegítők és elbújásra alkalmas kövek, aljzatok (homok, kavics, fakéreg, stb.) közül is válogathattak a vásárlók.

Érdekesek és rendkívül dekoratívak az önfenntartó, „látvány” akváriumok is (10.  kép).

De aki inkább a melegvérű állatokat szereti, az is talált kedvére valót – megismerkedhetett a sünhöz hasonló, de velük nem rokon tanrek-kel (galéria 11. kép) vagy simogathatott görényt, illetve 6 hetes törpemalacokat is (galéria 12-13. képek).

Ha valakit viszont inkább a flóra, mint a fauna érdekelt, azok pedig a különböző pozsgások és vízi-, illetve vízparti növények, orchideák, tillandsiák közül válogathatott. (galéria 14. kép)

A rendezvényen belül nyitva állt az ELTE Biológiai és Őslénytani Kiállítása és Történeti Ásvány- és Kőzettára, melyekben az egyetem kutatói óránként tartottak idegenvezetést a TerraPlaza látogatói számára. Emellett a rendezvény ideje alatt előadásokat is meg lehetett hallgatni, melyeket a szakma legkiemelkedőbb művelői és vendégelőadói tartottak.

A rossz idő ellenére (vagy épp ezért) rendkívüli tömeg volt és, ahogy figyeltem az óvatosan, kézben vitt állattartó dobozokat és az új terráriumokat – nagyon sok család bővül ezen a napon egy-egy új taggal.

Mind a nyári, TerraPlaza Gigantea, mind ez a mostani TerraPlaza érdekes és élménydús volt – a következőre is biztos elmegyek és jó szívvel ajánlom mindenkinek.

(a képek saját képek)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.