Főoldal » Eucomis, az üstökliliom

Eucomis, az üstökliliom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Eucomis-ok a Hyacinthaceae családba tartozó hagymás növények. Régebben a Liliaceae (liliomfélék) családba tartoztak, ezt magyar elnevezésük is jelzi, mint üstökliliom vagy üstökös liliom. Az üstökös elnevezés arra utal, hogy a virágzat tetején kis levélüstök fejlődik, az ananászhoz hasonlóan, ezek a fellevelek általában zöldek, néha színesek.  A növény angol elnevezése: Pineapple Flowers vagy Pineapple Lily. Néhány taxonómus az Asparagaceae családba sorolja.

Az apró virágok füzért alkotnak, nyáron és ősszel nyílnak. Az Eucomis-ok Dél-Afrikában honosak. Nálunk is fagytűrőek, de hidegebb teleken lombbal takarjuk be, így védjük a fagytól. A kertünk melegebb, napos helyére ültessük. Akkor a legszebb, ha egy csoportba 3-4 hagymát is ültetünk. A növekedési időszakban sok vizet igényel, de ügyeljünk a talaj jó vízelvezetésére. Ősszel a növény visszahúzódik, lombja nem telel át. Az üstökliliomok levelei tőlevélrózsát alkotnak. A virágszár fajtól függően általában 20-70 cm magasra nő meg. Magvetéssel és a fiókhagymák leválasztásával szaporíthatjuk. Ha magról vetjük, csak 4-5 év múlva fognak virágozni.

Eucomis autumnalis syn. E. undulata
Magyar elnevezése hullámoslevelű üstökliliom. 20-30 cm magasra, nyár végén és ősszel hozza fehér vagy halványzöld virágait.

Eucomis bicolor
Magyar elnevezése kétszínű üstökliliom vagy tarka üstökliliom. Virágai nyáron nyílnak, zöldesfehérek vagy zöldek és a szirmok széle lila színű. A virágszár 30-50 cm magasra nő meg.

Eucomis comosa syn. E. punctata
Magyar elnevezése zöldes üstökliliom vagy pettyes üstökliliom. Nevét onnan kapta, hogy a levelek fonáka bíbor pettyes. Fehér vagy zöldesfehér virágai nyáron nyílnak, a magház bíbor színű. A virágszár 70 cm magasra nő meg.

Eucomis pallidiflora
Magyar elnevezése sápadt üstökliliom, virágai zöldesfehérek, nyáron virágzik. A virágszár 60-70 cm magasra nő meg.

Eucomis pole-evansii
Magyar elnevezése nem ismert. Érzékenyebb a fagyokra, mint a többi itt leírt üstökliliom, ezért inkább fagymentes helyen teleltessük a hagymákat. A virágszár 150 cm hosszúra nő, ez a legnagyobb termetű üstökliliom. Virágai krémfehérek.

A képek saját fotók.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.