Főoldal » Európai Madármegfigyelő Napok – országos programok

Európai Madármegfigyelő Napok – országos programok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a Birdlife International kezdeményezésére 1992 óta tartják meg miden év októberének első hétvégéjén.

A rendezvény során szakmai és közösségi madármegfigyeléseket végeznek Európában és azon belül Magyarországon is. A fő cél, hogy lokálisan és európai szinten is minél több információ gyűljön össze az európai madarakról, azok számáról, előfordulásáról, az őszi vonulásokról és nem utolsó sorban az, hogy minél több ember ismerje meg és fel, a vadon élő hazai és európai madarakat, illetve azok védelmének lehetőségeit.

Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Birdlife hazai képviselőjének szervezésében több helyen lehet madármegfigyelésekhez csatlakozni az országban – erről megyei lebontásban ezen a linken lehet olvasni.

Ha valaki valamiért nem tud részt venni ezeken a rendezvényeken, de szeretné a környék madarait megfigyelni és ezzel segíteni az MME és a Birdlife munkáját, akkor a kertben, parkokban, erdőkben (akár városban) látott madarakról írják fel az alábbi adatokat (de minimum az első három adatot) és juttatassák el az MME részére:

  • megfigyelés helyszíne és a megfigyelők létszáma;
  • résztvevők száma;
  • megfigyelt madarak összlétszáma;
  • a három leggyakoribb madár neve és száma (ha nem ismeri a fajokat, csak a számuk);
  • ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.

A megfigyelési eredményeket az MME központi email címére (mme@mme.hu), telefon (06-1/275-6247) vagy fax számára (06-1/275-6267) várják, 2011. október 2. (vasárnap) délután 4 óráig. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat összesítik, majd továbbítják a koordinációs központba.

Nem kell érteni a madarakhoz!

Az MME szem előtt tartja rendezvényein, táboraiban és közösségi programjain, hogy a részvételnek ne legyen feltétel a madártan ismerete. A szervezett programokon felkészült terepi vezetők, környezetpedagógusok, madárgyűrűzők minden érdeklődőt szeretettel várnak, és gondoskodnak a szükséges madarász felszerelésről is.

Figyeljük meg a madarakat az Európai Madármegfigyelő Napokon (is)! 

Ott is vannak széncinkék? :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.