Főoldal » Év Természetfotósa 2010. kiállítás

Év Természetfotósa 2010. kiállítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Még egy jó hónapig, augusztus 22-ig nézhető meg a budapesti Természettudományi Múzeumban a BBC és a londoni Természettudományi Múzeum által meghirdetett ’Wildlife Photographer of the Year 2010.’, azaz az 2010-es Év Természetfotósa időszaki kiállítás.

A már több, mint 40 éves múltra visszatekintő világverseny 2010-es pályázatára 81 országból több mint 31.000 nevezés érkezett. A győztes képek közül a 100 legjobbakból álló vándorkiállítás hagyományosan először a londoni Természettudományi Múzeumban tekinthető meg, nálunk május 18-tól látható.  

Azon kívül, hogy lenyűgöző pillanatokat sikerült megörökíteniük a fotósoknak, még magyar vonatkozása is a kiállításnak: 2010-ben a magyar Máté Bence lett az Év Természetfotósa ezen a világpályázaton a bal oldalon látható „Árnyjáték” c. képével (egyben ő az első magyar nyertes is).

A kép készítéséről elárult pár kulisszatitkot is: “Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon.”

A versenyen a Norvégiában élő magyar Haarberg Orsolyaaz Állatok a környezetükben kaegóriában ’Highly Commended” díjat kapta meg a pézsmatulkokat ábrázoló képével (lásd lent 2. kép).

Álljon itt pár fotó kedvcsinálónak, de érdemes megnézni a többi képet is a Természettudományi Múzeumban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.