Főoldal » Ez is a Balaton – Partmenti nádasok, mocsárvilág…

Ez is a Balaton – Partmenti nádasok, mocsárvilág…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Aktuális téli hír:  “Hetek óta arra vártak, hogy befagyjon a Balaton, és nagyüzemben tudják folytatni a nádaratást a tó jegéről. A munkával február 15-ig végezni kell.”   Az elmúlt napok igencsak fagyos időjárásának köszönhetően elkezdődik a

Nádaratás a Balatonon – olvasom  Sáringer-Kenyeres Dóra cikkében.

_______________________________________

Azt minden Balatonjáró tudja, hogy milyen jelentős és fontos a nádasok szerepe a tó élete szempontjából. A jó minőségű nádasok javítják a tó vízminőségét, a javuló vízminőség pedig kedvezően hat a nádasok állapotára. Valami örök körforgása ez az adok és veszek bonyolult folyamatának. Az elöregedett, a tó területéről ki nem került nádanyag felhalmozódó szerves anyagai viszont gyorsítják a tó feltöltődési folyamatát. A feltöltődés természetes folyamat, csak helyi szintű mérséklése lehetséges a nádgazdálkodás.

A déli part hosszú, sekély partvonalát Balatonszentgyörgytől, Berény, Mária és Fenyvesen keresztül Bélatelepig kevés kivételtől eltekintve, nagy egybefüggő nádasokat alkotják, bejárókkal, partra vezető kis utakkal, egy – egy kövezett stranddal, befolyóárkokkal szabdalva. És ezek a nádasok telis -tele vannak élettel, színekkel és hangokkal…..

A továbbiakat mondják el ezek a képek:

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.