Főoldal » Farkasalmák

Farkasalmák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A farkasalmák az Aristolochiaceae (farkasalmafélék) családba tartozó kúszónövények. 500 fajuk ismert, legközelebbi rokonaik az Asarum (kapotnyak) és az Apama fajok. Leginkább Dél-Amerika trópusi területein terjedtek el, de néhány fajuk a mérsékelt övben is megtalálható. A Magyarországon honos Aristolochia clematitis (közönséges farkasalma) ártereken, ligeterdőkben él. Apró krémszínű virágai alig észrevehetőek, levelei szív alakúak.

A virágaikkal díszítő, óriásvirágú, trópusi fajok nálunk szobanövényként könnyen nevelhetőek.
Szobai tartásra alkalmas fajok: A. littoralis syn. A. elegans (brazíliai farkasalma), A. gigantea (óriás farkasalma), A. grandiflora syn. A. gigas (óriásvirágú farkasalma).
Kertben nevelhető fajok: A. macrophylla syn. A. durior syn. A. sipho (pipavirág, pipavirágú farkasalma, nagylevelű pipacserje), A. tomentosa (molyhos pipavirág).
(A nálunk leggyakrabban árusított fajokat lásd aláhúzva).

A farkasalmák virágszimmetriája zigomorf, a virág felépítése igen különleges, a beporzó rovarokat fogságba ejtik és azok csak a beporzás után szabadulhatnak. A bibe és a portokok érése nem egy időben következik be. A betévedő rovarok kijutását, a lepelcsövet bélelő szőrök akadályozzák meg, mindaddig, amíg a magukkal hozott virágport az érett bibére nem kenik. A portokok csak ezután nyílnak fel és a pollenek, a rovarokra tapadnak, hogy a virágport egy másik növénybe szállítsák, a szőrök elernyednek, a kiút szabaddá válik. A pipavirág elnevezés a virág pipafejre emlékeztető formájára utal.
 
A nagyvirágú, szobai fajok gondozása
Egész évben tartsuk meleg, világos helyen, nyáron a tűző naptól óvva, a szabadban is nevelhetjük a farkasalmáinkat. A szobában is könnyen átteleltethetőek, nem feltétlenül télikerttel rendelkeznünk, ha farkasalmákat szeretnénk nevelni.
A virágok általában rövid életűek, de a növény folyamatosan hozza az új virágokat egész nyáron át. Az A. littoralis virágai 10-12cm, míg az A. grandiflora virágai akár 50cm nagyságúak is lehetnek. A legtöbb nagyvirágú  Aristolochia virága kellemetlen szagú, ez alól az A. littoralis épp kivétel, ha szobában tartjuk amikor virágzik, akkor ez egy fontos szempont lehet, amikor farkasalmát vásárolunk.
Tavasszal az előző évi hajtásokat vissza kell vágni, 2-3 szárcsomóig. Támasztékot igényelnek, hajtásaik csavarodva kúsznak és mindenre képesek felkapaszkodni. Farkasalmáinkat magról szaporíthatjuk, vagy nyáron félfás dugványozással.
Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényelnek, 2-3 évente ültessük át a növényeket. Nyáron hetente tápoldatozzunk, és tartsuk a földlabdát egyenletesen nedvesen, télen csaknem szárazon kell hagyni a földjüket.

A kerti fajok gondozása
Lombjukkal díszítenek, virágaik aprók és jelentéktelenek, nagy szív alakú leveleik igen dekoratívak. Gyors növekedésűek, a növény hamar áthatolhatatlan zöld falat alkot, télen azonban lombhullatóak.
Támasztékot igényelnek, ha túl messzire „futnak” nyugodtan visszavághatjuk, könnyen regenerálódnak és újrahajtanak. Napos és árnyékosabb helyeken is jól érzik magukat, de a déli kitettségű, erősen napos helyeket kevésbé szeretik.

A képeken az Aristolochia littoralis virága (vezérkép) látható és pártacsővének rovarcsalogató nyílása (1. kép).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.