Főoldal » Fehér és kék harangok

Fehér és kék harangok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A harangvirágok (Campanula) nemzetsége körülbelül 300 fajt számlál. A Campanulaceae család tagja. Cikkemben az ismertebb, kertészetekben, virágüzletekben nálunk is beszerezhető fajokat szeretném bemutatni. A harangvirágok nagy része őshonos Európában.

Alacsony, bokros növekedésű évelő fajok:
C. portenschlagiana (dalmát harangvirág), C. x haylodgensis, C. poscharskyana (balkáni harangvirág), C. carpatica (kárpáti harangvirág), C. isophylla (csüngő harangvirág), C. cochleariifolia (törpe harangvirág)

Kertünk, sziklakertünk félárnyékosabb helyére ültessük őket, a tűző napnak kitett, száraz helyeket nem kedvelik. Ezek a fajok télen visszahúzódnak a talajba, ott telelnek át és tavasszal újra kihajtanak. Cserépben, virágládában is nevelhetjük őket a teraszon, az erkélyen, de télen takarjuk be lombbal a talaj felszínét. Akár a kertbe kiültetve, akár a teraszon neveljük a harangvirágainkat, a nyári nagy melegben naponta öntözést kívánnak.

Már tél végén kaphatóak a C. portenschlagiana (1. kép), és a C. x haylodgensis (2. kép), kora tavasztól pedig a C. poscharskyana, és a C. isophylla cserepes virágzó példányai. Üvegházakban nevelkedtek, ezért most érzékenyek a hidegre, februárban még ne tegyük ki őket a szabadba, világos és lehetőség szerint hűvösebb helyen tartsuk, és március, áprilisban ültessük majd ki végleges helyükre.

A C. carpatica (3. kép) és a C. cochleariifolia márciusban, áprilisban bukkan fel a kertészeti árudák évelői között, még csak szerény zöld lombjával. Ha ekkor vásároljuk meg, már ki is ültethetjük a kertbe, virágozni nyáron fognak.

Campanula portenschlagiana: terjedő tövű, kúszó növekedésű faj, 15-20 cm magas, enyhébb teleken örökzöld, levele is áttelelhet, legnagyobb tömegben május-júliusban virágzik, fehér és lilás virágú fajtái vannak termesztésben, kisvirágú faj.

Campanula x haylodgensis: hibrid faj, dupla, kisméretű virágai, fehér vagy kék színűek, kis bokros növekedésű növény.

Campanula poscharskyana: csüngő habitusú, balkonnövényként a legszebb harangvirág faj, 30-50 cm hosszú hajtásai vannak. Kék és fehér virágú fajtái kaphatóak, egész nyáron át virágzik, kisvirágú faj. A bővebb virágzás érdekében, hetente tápoldatozzuk virágzó vagy balkonnövényekhez ajánlott tápoldattal.

Campanula isophylla: gyengén kúszó növekedésű faj, sziklakertekbe ültessük. Szimpla és duplavirágú fajtái is vannak, fehér, kék és fehér-kék tarka színekben kapható, virágai a C. carpatica-hoz hasonlítanak. Virágaik nagyobb méretűek.

Campanula carpatica: a Kárpátokban őshonos faj, Magyarországon nem él vadon, de kerti növényként gyakori, kedvelt faj. Fehér és kék virágú fajtái vannak, nyáron virágzik.

Campanula cochleariifolia: kistermetű, apró virágai fehérek vagy halványlilák, bokros növekedésű faj. Napos helyre is ültethetjük.

A kerti évelőágyak szép díszei és vágott virágként is árusított fajok:
C. medium (csupros harangvirág), C. glomerata (csomós harangvirág), C. persicifolia (baracklevelű harangvirág), C. pyramidalis (tornyos harangvirág).

Campanula medium: kétnyári növény, fehér, kék és rózsaszín harangjai nagyméretűek, öblösek. 80cm magasra nő meg.

Campanula glomerata: évelő növény, kisméretű, sötétkék vagy fehér virágai csomókban nyílnak. Egyes alfajai Magyarországon is őshonosak, védettek.

Campanula persicifolia: fehér és kék virágú fajtái vannak. Vadon egész Európában elterjedt, Magyarországon is őshonos, védett.

Campanula pyramidalis: fehér és kék virágú fajtái ismertek.

A cikkben szereplő Campanula fajok listája:
Campanula carpatica
Campanula cochleariifolia
Campanula glomerata
Campanula isophylla
Campanula medium
Campanula persicifolia
Campanula portenschlagiana
Campanula poscharskyana
Campanula pyramidalis
Campanula x haylodgensis

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.