Főoldal » Felicia, a jókedvű virág

Felicia, a jókedvű virág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Felicia amelloides, hivatalos magyar elnevezése kékmargitvirág, angolul Blue Daisy, Blue Felicia Bush. Régebbi elnevezései: Agathaea coelestis, Aster capensis. A kékmargitvirág az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családba tartozó, apró kékvirágú évelő növény. A mi klímánkon sajnos nem telel át, egynyári virágként tarthatjuk, vagy ha merészebbek vagyunk, hűvös, világos helyen átteleltethetjük. Már április, májusban megjelenik a virágüzletek polcain, és deríti jókedvre az arra járókat.

A Felicia fajok hazája Dél-Afrika. A Felicia amelliodes 20-30cm magasra nő meg, a virágszár az 50cm-es magasságot is elérheti. Levelei aprók, érdes tapintásúak. Virágzata 3cm átmérőjű kék fészek. A magvai sötétbarnák, repítőszőrősek.  Szobában, világos ablakban 4-5 hétig is szépen fejlődik, de ha lehetséges tegyük ki a kertbe vagy az erkélyünkre, hogy egész nyáron át gyönyörködhessük a kék virágokban. Szereti a bőséges vízellátást, ha a nagy melegben kicsit meglankad, egy kiadós öntözéstől újra magához tér, de azért ne hagyjuk kiszáradni. A cserépben, virágládában nevelt egyedeket a melegebb áprilisi napoktól októberig naponta megöntözhetjük. Kéthetente tápoldatozzuk virágzó növényekhez vagy balkonnövényekhez ajánlott tápoldattal. A kékmargitvirágok az esős időt nem kedvelik, élénk kék virágaik a napsütésben virítanak legszebben.

Magról könnyen szaporítható, de a kora tavasszal elvetett magvakból fejlődő növények nyáron még nem virágoznak, szükséges az átteleltetésük. Nyáron és kora ősszel dugványozással is szaporíthatjuk, megfiatalítva így a Felicia „ültetvényünket”. A magról kelt és a dugványokról nevelt egyedeket is rendszeresen vissza kell csipkednünk, hogy sok oldalhajtást fejlesszen a növény. Így lesz szép, tömött bokros növekedésű és dúsan virágzó a kékmargitvirágunk. A Felicia amelloides cv. variegata, kertészeti faj levelei fehér-zöld tarkázottak.

A Felícia női nevünk latin eredetű, jelentése boldog, szerencsés.  A Félix név női párja. Névnapja többször is van az év során: május 20.-án, július 6.-án, és szeptember 30.-án. Örvendeztessük meg őket egy cserép saját nevelésű Felicia-val.

A képek forrása
vezérkép: www.condadodealhamaservices.com, 1. kép: www.fitoriofreris.gr, 2-3. kép: www.floradania.dk, 4. és 6. kép: www.plantzafrica.com, 5. és 7. kép: saját fotók.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.