Főoldal » Ficus microcarpa

Ficus microcarpa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Ficus microcarpa magyar elnevezése: kislevelű fikusz, angol elnevezései: Ginseng Ficus, Indian Laurel Fig, Taiwan Ficus. Régebbi elnevezése: Ficus retusa. A Moraceae családba tartozó örökzöld fa, az alapfaj eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia, Kelet-Ázsia. A trópusi, szubtrópusi tájakon gyakran ültetik parkokba. Dísznövényként az alapfajra oltott kisebb levelű változatokat árusítják (1. kép), egy vagy többtörzsű koronás fáknak, kisebb-nagyobb méretű bonsai-okra hasonlító formákra nevelve. Az 2. képen látható növényt is kertészetben nevelték, a törzs (alany) körülbelül ötvenéves.
A kislevelű fikusz levelei sötétzöldek, oválisak, szórt állásúak, kérge szürkésbarna (3.-4. kép). Termése gömbölyű füge, amely egy csonthéjas termés elhúsosodott lepellevelekkel. A kis érett fügék színe piros vagy sárga, nem ehető.

A Ficus microcarpa fajtái, a növekedési forma és az alanyra oltott fikusz faj alapján:

Ficus microcarpa ’Compacta’: a levélcsúcs kihegyezett. Általában nagyobb termetű bonsai formákra nevelik (5. kép).
Ficus microcarpa ’Ginseng’: elnevezése a formára utal, mert a törzs a valódi ginzeng (Panax) gyökerére hasonlít. Kisebb és nagyobb méretű bonsai formákban kapható (6.-7. kép).
Ficus microcarpa ’Moclame’:
Ficus microcarpa ’Nitida’: lazább koronájú, egytörzsű fa, nem annyira tömött forma, mint a ’Compacta’, a levél csúcsa kihegyesedő.
Ficus microcarpa ’Panda’: levelei tojásdadok, a végük lekerekített, általában egy vagy többtörzsű gömbkoronás fa jellegűre nevelik (8. kép).

Gondozása:
Fényigényes faj, de óvjuk a tűző naptól, mert levelei megéghetnek (a napégés barnás fekete foltokként jelenik meg a levélen). Ha a föld felső rétege kiszáradt, öntözzük meg bőségesen, márciustól októberig kéthetente tápoldatozhatjuk. Télen legalább 16°C-on tartsuk. A növekedési időszakban rendszeres metsszük, hogy megtartsa alakját. A túlzott levélhullás oka, a túl kevés víz, a megfázás, vagy a sötét hely lehet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.