Főoldal » Fotóalbum – Ajakosvirágúak

Fotóalbum – Ajakosvirágúak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Lamiaceae (ajakosvirágúak, ajakosok) család a Lamiales rendbe és az Euasterids I. – Lamiids kládba tartozó zárvatermő növénycsalád. A legtöbb ajakos növény lágyszárú vagy cserje. A családba tartozó fajok közös jellemzője a virágfelépítés és az illóolajok jelenléte. A szár keresztmetszete szögletes és a leveleik keresztben átellenesen állnak. Sok faj gyógynövényként és/vagy fűszernövényként ismert. Az ajakosok szinte az egész Földön elterjedtek, sok faj él a mediterrán klímájú vidékeken. A virágaik felépítésére jellemző, hogy a csészelevelek forrtak, a sziromlevelek közül kettő felső ajakká nőtt össze, a maradék három pedig az alsó ajkat alkotja. A virágok szimmetriája kétoldali. Az ajakosok termése makkocska. A virágokat a rovarok előszeretettel látogatják.

Az albumban az általam készített virágportrék láthatóak, egy kis válogatás a növényeknek e népes táborából.

1.-2. kép: Ajuga reptans – indás ínfű, kúszó növekedésű növény,a képen egy kertészeti fajtája látható. Az ínfű félárnyékos helyeken kiváló gyeppótló növény, de nyáron öntözést kíván, túl száraz rézsűkre ne ültessük.

3. kép: Caryopteris sp. – kékszakáll, kerti cserje, élénk kék virágait tavasszal hozza.

4.-5. kép: Galeobdolon luteum – sárgaárvacsalán, kúszó növekedésű, kertekbe ültetve az indás ínfűhöz hasonló igényei vannak. Tőosztással könnyen szaporítható, így nagyobb területeket is hamar beültethetünk vele.

6.-7. kép: Lamium sp. – árvacsalán faj. Az erdőt, mezőt járva találkozhatunk árvacsalán fajokkal, de a kertekben is előfordulhat, mint gyomnövény, tavasszal a fű közül mutogatja bársonyos lila virágait.

8. kép: Lavandula angustifolia – levendula, levendulakék virágait azt hiszem nem kel bemutatni

9. kép: Melissa officinalis – citromfű makkocska termései. A citromfű nyugtató hatású gyógynövény.

10. kép: Origanum vulgare – szurokfű virága

11. kép: Salvia officinalis – orvosi zsálya kék virágai, gyógy- és fűszernövény.

12.-13. kép: Salvia sclarea – muskotályzsálya virágbimbó és virágok. A muskotályzsálya nálunk egynyári kerti dísznövény. Az egész növény muskotályos illatú.

14. kép: Salvia splendens – paprikavirág, kerti egynyári

15. kép és vezérkép: Scutellaria costaricana, cserepes virágzó szobanövényként találkozhatunk vele, hazájában cserje termetűvé nő meg.

16. kép: Thymus sp. – kakukkfű faj

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.