Főoldal » Fügék és gumifák

Fügék és gumifák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Ficus fajok a trópusi területek lakói, nálunk ismert szobanövények. A Ficus nemzetség, magyar megnevezése egyszerűen csak fikusz. A Moraceae család legnagyobb nemzetsége, 1000 fajt számlál. Elterjedési területük szerint három nagy csoportban sorolhatjuk a fikuszokat. Afrika és Madagaszkár trópusi területein élők, Közép- és Dél-Amerikában élők, és Ázsia, Ausztrália és a Csendes-óceáni szigetek lakói. A fikuszokat a trópusi és a mediterrán országokban előszeretettel ültetik parkokba (1.-3. kép: Ficus elastica), nálunk szobanövények egy faj azonban a kertünkben is áttelel, az édes füge. A fikuszok beporzását apró fügedarazsak, termésük a füge. Nem minden faj termése ehető.

A gumifa, a Ficus elastica elnevezése, neve a növény fehér tejnedvére utal, amely a levegőn megszilárdulva gumiszerű lesz. Amit mi gumiként ismerünk az viszont a kaucsukfa (Hevea brasiliensis) nedvéből készül, (régebben a Castilla elastica-t is felhasználták a kaucsuktermelésben). Népszerű szobanövény, a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina, 4. kép), amelynek sok fajtája megtalálható a dísznövény kereskedésekben (a fajták listája a csatolt állományban található), ezek világos helyiségekben könnyen tartható, dekoratív növények. 2-3 méter magasra is megnőhetnek, jól tűrik a metszést, ezért ne aggódjunk, hogy kinövik a szobát, mert ha már „óriásira” fejlődtek, bátran vágjuk vissza. Gömbkoronás, törzses, sőt csavart törzsű példányokat is nevelnek a kertészetekben. Zöld, fehér-tarka és sárga-tarka lombszínű fajtáik vannak, a levelek széle lehet hullámos is. A tarka levelű fajták fényigénye nagyobb, mint a zöld levelűeké. A Ficus microcarpa kedvelt szobai bonsai. Kezdő bonsai nevelőknek bátran ajánlható növény. Érdekes, kedves szobanövényünk a Ficus pumila, amely a kúszó fikuszok csoportjába tartozik, nem fejlődik nagy fává. Zöld és tarka levelű fajtái is ismertek. A Ficus lyrata (5. kép), régebben Ficus pandurata néven volt ismert, ez a lantlevelű fikusz. Jobban bírja a kevésbé világos helyeket is, mint a kislevelű fikuszok. Nagyméretű, zöld fügetermései is díszítenek, belseje szivacsos, nem ehető.

Amire fontos ügyelnünk a fikuszok gondozása során:
-rendszeres öntözést kívánnak
-érzékenyek a huzatra és a téli szellőztetésnél a hideg levegőre
-napfényes, világos helyen fejlődnek a legszebben, de néhány fajtájukat tarthatjuk félárnyékosabb helyen is, pl.: Ficus ’Alii’ (6. kép), ’Amstel King’
-aránylag gyors növekedésűek, metszhetőek, jól regenerálódnak

A dísznövényként árusított fikusz fajok és fajták listája (latin és magyar) a cikk végén, egy csatolt állományban található.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.