Főoldal » Fürge futrinkalábak – A homokfutrinkák

Fürge futrinkalábak – A homokfutrinkák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A ragyogó tavaszi napsütés egyre gyakrabban talál engem lakóhelyem homokbuckái között sétálva, és miközben a lankákon andalgok, azt veszem észre, hogy a verőfény másokat is előhívott téli rejtekükről. Kicsiny futóbogarak sebes lábakon szaladnak tova az ösvények mentén, ha megzavarom őket, rövid repülőútra kelnek, majd földet érés után rohannak tovább a Duna egykori hordalékán. Homokfutrinkák ők, a futóbogarak kiterjedt családjának kisméretű képviselői.

A homokfutrinkák alcsaládja (Cicindelinae) a bogarak rendjén (Coleoptera) belül a futóbogarak családjába (Carabidae) tartozik. Hazai képviselőinek többsége a Cicindela nem tagja. Nappali életmódot folytató állatok, melyek napfényes, meleg időben a legaktívabbak. Hosszú lábaikon gyorsan szaladnak a különféle gyepekben, tisztásokon, laza cserjésekben, sok fajuk kifejezetten kedveli a növénytakarótól mentes helyeket, így gyakran utak mentén lehet rájuk bukkanni. Bár kedvenc közlekedési módjuk a futás, veszély esetén gyorsan szárnyra kelnek, igaz, rendszerint csak pár métert tesznek meg repülve.

[token node title-raw]

Feltűnően nagy szemeik nemcsak támadóik észlelésében, hanem zsákmányuk felderítésében is segítik őket. A homokfutrinkák ugyanis ragadozó életmódot folytatnak, táplálékukat más rovarok képezik, melyeket gyors lerohanással kapnak el, majd erős rágóikkal darabolják fel áldozatukat.

[token node title-raw]

Forrás: http://www.flickriver.com/photos/nuclearlakeside/popular-interesting/

Párzás után a nőstény tojócsövét a talajba szúrva egyesével rakja le tojásait. A lárvák kikelésük után egy függőleges alagutat ásnak, egész fejlődésük ebben megy végbe. Csupán növekedésükkel párhuzamosan tágítják otthonukat, főleg a vedlések után, melyekből kettőre kerül sor, mielőtt bebábozódnának. A lárva a kifejlett állathoz hasonlóan ragadozó, a földbe ásott lyukból zsákmánylesés közben kilátszik tekintélyt parancsolóan veszedelmes rágókkal felszerelt feje és előtora  (ezekkel el is zárja a bejáratot). Ha egy óvatlan rovar kellően közel merészkedik hozzá, egy hirtelen mozdulattal elkapja, majd a cső aljára vonszolja, ahol békében elfogyaszthatja táplálékát. A bebábozódás is az alagútban megy végbe, az üreget a kifejlett rovar hagyja el (a legtöbb homokfutrinka faj esetében 18-30 napos átalakulási idő után).

[token node title-raw]

A mezei homokfutrinka (Cicindela campestris) lárvája (forrás: http://scrubmuncher.wordpress.com/2010/02/03/a-face-only-a-mother-could-love-1/)

[token node title-raw]

Tetrarcha virginica (egy másik homokfutrinka nembe tartozó faj) lárvája az üregében (forrás: http://cicindela.wordpress.com/tag/larvae/)

Hazánkban igen elterjedt a mezei homokfutrinka (Cicindela campestris), erdőszélek lakója, vele áprilistól augusztusig találkozhatunk. Már márciusban aktív viszont az öves homokfutrinka  (Cicindela hybrida), a homokbuckák jellegzetes futrinkafaja. Szintén a homokos vidékeken lel otthonra az alföldi homokfutrinka (Cicindela soluta), a nyugati homokfutrinka (Cicindela transversalis), a foltos homokfutrinka (Calomera littoralis) és az erdei homokfutrinka (Cicindela sylvicola). Ezek a fajok mind bronzos-barnás színezetűek, míg a mezei homokfutrinka és más gyepekben élő fajok fényes zöld színben csillognak.

[token node title-raw]

Mezei homokfutrinka (forrás: http://naturainneustria.blog.fr/2009/03/20/cicindela-campestris-a-montgaroult-5794543/)

[token node title-raw]

Öves homokfutrinka (forrás: http://www.biopix.com/northern-dune-tiger-beetle-cicindela-hybrida_photo-43679.aspx)

Sikeres futrinkavadászatot, nem könnyű őket elkapni!

Források:

Pearson, D. L. és Vogler, A. P.: Tiger Beetles

Dr. Merkl Ottó: ÉlőVilág Könyvtár: Bogarak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.