Főoldal » Gabonavirágok

Gabonavirágok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gabonafélék az egyszikű pázsitfűfélék, a Poaceae család tagjai. A pázsitfüvek a világ minden táján előfordulnak, sokuk termesztett gabonanövény. Egyéves vagy évelő lágyszárú növények. Virágzatuk összetett, lehet füzéres füzér (kalász), füzéres buga vagy buga. A Poaceae család legújabb rendszere, a World-wide Phylogenetic Classification of Poaceae alapján, 12 alcsaládot különít el, ezek egyike a Pooideae. Ebbe az alcsaládba tartoznak a termesztett gabonáink közül, a közönséges búza (Triticum aestivum), a durumbúza (Triticum durum) a rozs (Secale cereale), a zab (Avena sativa), és az árpa (Hordeum sp.). Az Ehrhartoideae (régebbi Oryzoideae megszünt) alcsalád tagja a rizs (Oryza sativa), a Panicoideae családba tartozó faj a köles (Panicum sp.), a cirok (Sorghum bicolor) és a kukorica (Zea mays). Nem gabonaféle az amaránt (Amaranthus, Amaranthaceae család) és a hajdina vagy pohánka (Fagopyrum, Polygonaceae család), de a táplálkozásról szóló cikkekben sokszor a gabonanövények között említik ezeket a növényeket, főként az elkészítési módjaik és a tápértékük miatt.

A kalász felépítése
A kalász főtengelye a kalászorsó, ezen ülnek a kalászkák (füzérkék). A kalászkákat kívülről két pelyvalevél takarja ez a kalászpelyva (pe), amely szálkában is végződhet. A kalászpelyván belül elhelyezkedő minden egyes virágot két-két pelyvalevél fed, ezek a virágpelyvák (toklászok). A külső toklász vagy palea inferior (kt), a belső toklász (bt) általában hártyaszerű (galéria: 1. kép). Ha a füzérkék kocsányosak, akkor beszélünk bugavirágzatról, és ha a füzérkék kocsánya nagyon rövid, akkor pedig füzéres bugáról, ez utóbbi átmenet a buga és a kalász között. A gabonafélék virágai leegyszerűsödöttek, általában szélbeporzásúak. A belőlük fejlődő termés, a csupasz vagy a pelyvás szemtermés.

A galéria további képei
2.-3. kép: Triticum aestivum
4. kép: Triticum durum
5.-6. kép: Secale cereale
7.-8. kép: Avena sativa
9.-10. kép: Hordeum vulgare
11. kép: Oryza sativa
12. kép: Panicum sp. (hántolt köles)
13. kép: Sorghum sp.
14. kép: Zea mays

Érdekességek a gabonakonyhából
Eleink kölesből lepénykenyeret, árpából hamubasült pogácsát, barna rizsből langallót (lepénykenyér), tönkölybúzából kövön sült leppencset készítettek. Egyes táplálkozási irányzatok szerint a hét napjain más-más gabonából készült ételeket kell fogyasztanunk, eszerint hétfőn barnarizst, kedden árpát, szerdán kölest, csütörtökön rozst, pénteken zabot, szombaton kukoricát, vasárnap búzát.

A képek forrása
Vezérkép: saját fotó, galéria 1. kép: Uránia növényvilág könyvből, 2. és 9. kép: www.imagines-plantarum.de, 3. és 13. kép: www.missouriplants.com, 4. kép: www.biologie.uni-hamburg.de/b-online, 5.-7. és 10. kép: www.luirig.altervista.org, 8. kép: www.spiraeaherbs.wordpress.com, 11. kép: www.henriettesherbal.com, 12. kép: www.joegeszseget.hu, 14. kép: www.britannica.com.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.