Főoldal » Gemenci fekete gólyák webkamerán

Gemenci fekete gólyák webkamerán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Újabb fajt lehet megfigyelni webkamerán! Úgy látom kezd divattá válni a megfigyelés “leskelődés” :)

Megérkezett az első fekete gólya pár Afrikából a Gemenci erdőbe. A madarak régi fészkelő helyüket foglalták el, jelezve, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz.

Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően már bárki megfigyelheti az interneten keresztül ezeket a fokozottan védett madarakat. Az általában március közepén érkező fekete gólyák főleg a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. 

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Webkamera itt elérhető: http://www.gemenczrt.hu/index.php?apps=news&news=272#

Forrás: www.greenfo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.