Főoldal » Gloriosa

Gloriosa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Gloriosa magyar elnevezése glorióza vagy kúszóliliom. Ez utóbbi nevét azért kapta, mert kacsokkal kapaszkodó kúszó növekedésű növény és régebben a Liliaceae (liliomfélék) családjába sorolták. Ma már a Colchicaceae (kikericsfélék) család tagja. Az APGIII (2009) rendszerben A Gloriosa nemzetségbe vonták a Littonia fajokat is. Korábban pedig több Gloriosa fajt összevontak és ma már Gloriosa superba néven ezek egy fajt alkotnak, ezt a fajt és kertészeti fajtáit Európában is termesztik. Maga a  Gloriosa nemzetség Afrika és Ázsia trópusi területein őshonos, továbbá megtelepedett Ausztrália egyes részein és a Csendes-óceáni szigeteken. A termesztett Gloriosa superba magyar elnevezése pompás glorióza vagy koronásliliom.

Gumója ujjas (galéria: 1. kép), minden évben új gumókat fejleszt, ezek szétültetésével szaporítható. A gumók és a magvak tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a mérgező kolchicint. Levélkacsokkal kapaszkodik (galéria: 2. kép), akár 2 méter magasra is megnőhet, lombhullató faj, télen visszahúzódik. Virágait nyáron hozza, egészen őszig virágzik. A Gloriosa superba faj virágai sárgák vagy pirosak, elvirágzáskor színük sötétedik. A lepellevelek száma hat és a szélük hullámos, visszahajlanak. Termésük tok.

A kúszóliliom fagyérzékeny növény, minimum 8-10ºC-ot kíván. Nyáron tarthatjuk a szabadban, de szeptember-október folyamán szedjük fel a gumókat és száraz, fagymentes helyen teleltessük. Kora tavasszal, sőt már január-februárban elütethetjük cserépbe és a szobában hajtathatjuk, majd április végén, májusban ültessük ki a szabadba. Támasztékot igényel, napos helyre ültessük és óvjuk a széltől. Tavasztól őszig sok tápanyagot kíván, kéthetente adhatunk neki lombtrágyát. Jó vízelvezetésű, laza talajba ültessük, nyáron bőségesen öntözhetjük, nagy melegben akár naponta is.

Ha igazán különleges növénnyel szeretnénk meglepni valakit a glorióza remek választás, a virágüzletekben már februártól (igaz ekkor még kicsit borsos az ára) vásárolhatunk nagyméretű, virágzó egyedeket, egészen szeptemberig, a főszezonja azonban a nyár. Leggyakrabban a Gloriosa superba ’Rotschildiana’ fajtát árusítják (galéria: 3. kép), ez piros virágú és nemcsak cserepesként, hanem tartós vágott virágként is kapható, csokrot is kötetthetünk belőle. A galéria 4.-9. képein a virágkötőket is megihlető Gloriosa látható. Vágott virágként árusított Gloriosa superba fajták: ’Leonella’, ’Misato Red’, ’Sout Wind’. A galéria 10.-15. képein különféle virágszínű Gloriosa-k láthatóak.

A ma ismert 10 Gloriosa faj
G. aurea, G. baudii, G. flavovirens, G. lindeni, G. littonioides, G. modesta, G. revoilii, G. rigidifolia, G. sessiliflora, G. superba (ebből régebben külön faj volt: G. simplex, G. virescens, G. abyssinica, G. carsonii, G. lutea, G. rotschildiana).

A képek forrása
Vezérkép: www.potomaclilysociety.org, galéria 1. kép: saját fotó, 2. kép: www.classicnatureprints.com, 3. kép és 10.-12. kép: www.dgi.nl, 4. kép: www.stemflowers.biz, 5. kép: www.weddingwindow.com, 6. kép: www.petalena.wordpress.com, 7. kép: www.weddingorganising.wordpress.com, 8. kép: www.eevalilley.com, 9. kép: www.playingwithflowers.co.uk, 13. kép: www.pandasthumb.org, 14. kép: www.warrenphotographic.co.uk, 15. kép: www.himalayanplants.org.          

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.