Főoldal » Gólyavédelem

Gólyavédelem

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magyarországon fokozottan védett fehér gólya a magyar nép, az Alföld kedvelt madara, de szinte egész elterjedési területén szeretik az emberek. A közkedveltség ellenére a faj állománya erősen lecsökkent, Nyugat-Európa néhány országából kipusztult, vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladat a faj védelme.

Eredetileg a mocsaras ligeterdők madara volt, de napjainkra az állomány jelentős része “beköltözött” az emberi településekre, viszont a nedves területekhez továbbra is kötődik. Egyek, Hajdú-Bihar megye legnyugatibb települése ilyen szempontból kiemelt jelentőségű terület, hiszen a település közvetlen közelében található az Egyek-Pusztakócsi mocsarak, a Tisza, morotvák és számos halgazdasági tóegység is. Ezeknek az adottságoknak köszönhetően Egyek mindig is egy “gólyás” település volt. Az utóbbi években 25-30 pár költött sikerrel, 2011-ben – ami egy kedvező év volt a gólyák tekintetében – 104 fióka kelt ki a település fészkeiben.

Az elmúlt néhány évtizedben alapvetően megváltozott a fehér gólyák fészekrakóhely-választása. Míg korábban az épületeken és fákon lehetett a legtöbb gólyafészket találni, ma már a madarak négyötöde villanyoszlopokon neveli fiókáit, amelyen a madarak fokozottan ki vannak téve az áramütés és a fészekledőlés veszélyének. A lecsökkent számú gólyaállomány minden egyes fészkének biztonságossá tétele növeli az állomány fennmaradási esélyeit. Ezen céloktól vezérelve 2012-ben Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete megszavazott 5db gólyakosár legyártását és kihelyezését a környezetvédelmi alap terhére.

A télen elkészült tartók 2013 tavaszán kihelyezésre kerültek az E.on munkatársainak és a Hortobágyi Nemzeti Park hathatós segítségével. A tartók kihelyezésével egy időben 7db olyan tartó került leszerelésre, melyeket nem preferáltak a gólyák. A leszerelést követő soros testületi ülésen a Képviselő-testület megszavazta ezen tartók karbantartását, melynek fedezetére szintén a környezetvédelmi alap szolgál. Ezek remélhetőleg ősszel kihelyezésre kerülnek és további gólyák megtelepedését segíthetik elő.

Akit bővebben is érdekel a gólyavédelem az látogasson el a http://golya.mme.hu/oldalra, ahol az online adatbázis segítségével az egyeki gólyákat is ellenőrizheti, valamint feltöltheti saját megfigyeléseit.

Forrás: www.mme.hu

Fotó: Lendvai Csaba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.