Főoldal » Gránátalma történet

Gránátalma történet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gránátalmafélék (Punicaceae) családjába két faj tartozik, a termesztett (Punica granatum) és a vad (Punica protopunica) grátalma, továbbá a Punica granatum-nak sok kertészeti fajtája van. A vad gránátalma ma csak Szokotra-szigetén él, és nem ezt a fajt tekintik a ma termesztett gránátalmák ősének. Hazája valószínűleg valahol a Himalája nyugati vidékein és Közép-Ázsia déli részén volt. Ma már nagyon sok országban termesztik, a Földközi-tenger vidékén is meghonosodott.

Punica granatum – termesztett gránátalma

Szinonim elnevezései: Punica malus. Magyar elnevezései: gránátalma, pomagránát, termesztett gránátalma, pompás gránátalma,közönséges gránátalma, punok almája. Angol: Pomegranate, német: Granatapfel. 
A gránátalma az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, az ókori egyiptomi ábrákon is megfigyelhető, abban az időben terméséből bort készítettek, ami a szerelem itala volt. Az ószövetségi iratokban is felfedezhetjük a gránátalmát és a görög mondákban is találkozhatunk vele. A termékenység, a gazdagság és a bőség jelképe volt. Római neve Malus punica, ami annyit jelent, hogy főníciai alma. Történetéről és nevének eredetéről Jóba Kati, Bőséghozó gránátalma című cikkében olvashattok.

A gránátalma, 3-4 m magasra magnövő, dúsan elágazó cserje vagy kisebb fa. Levelei üde zöldek, átellenes állásúak. Az őszi lombszíne nagyon szép sárga. Virágai jellegzetesek, a virágtengely korsószerűen megnyúlt, ebbe süllyed bele a magház. Csészelevelei piros színűek, húsosak, 5-8 db van belőlük, a termésen maradnak. Július-augusztusban virágzik. A virágok egyesével vagy csoportosan nyílnak, a felnyíló csészelevelek közül bújnak elő a gyűrött sziromlevelek. A virágok színe piros, de a kertészeti fajták között találunk fehér, piros-fehér tarka, narancsos szirmúakat, és teltvirágúakat is. Termése 6-12 cm átmérőjű, gömbölyded, sokmagvú álbogyó. A külső termésfal vastag, bőrnemű, ennek köszönheti, hogy jól tárolható gyümölcs. A termés belseje rekeszekre osztott, szivacsos szövetű válaszfalakkal. A magvak sárga vagy vörös színűek és az ehető, lédús magköpeny veszi őket körül. 

Kertünk napos, védettebb helyére ültessük. A fiatalabb bokrokat (az első két nyáron) rendszeresen öntözzük, az idősebbek már jól bírják a meleg nyarakat. Talajra nem igényes, trágyázni nem kell. Ha túl nagyra nőtt (bár nem egy hatalmas cserje, és szép a habitusa) visszametszhetjük. A nyár folyamán dugványozással szaporítható.

Punica granatum ‘Nana’ – törpe gránátalma

Törpe növekedésű kertészeti fajta, csupán 60-100 cm magasra nő meg. Fagytűrése kevésbé jó, mint az alapfajnak, így a mi éghajlatunkon dézsás növényként lehet csak tartani. Piros színű virágai és termései kicsik. Lombhullató cserje, teleltetés előtt kell visszavágni. Télen 2-6ºC-os helyiségben kell tartani, szobahőmérsékleten nehezen vészeli át a téli fényszegény időszakot. A tűző napot kedveli és tavasztól őszig rendszeres öntözést igényel, de télen éppen csak nedvesen kell tartani a földjét. Tápoldatozni nem szükséges, de dúsabb virágzás érhető el, ha nyáron kéthetente adunk neki virágos növényekhez való tápoldatot. Nyáron dugványokkal vagy magvetéssel szaporítható. Bonsai is nevelhető belőle. 

Gránátalma gasztronómia

A gránátalmából elsősorban 100%-os gyümölcslevet és szirupot készítenek. Ezek további felhasználása a konyhában igen sokféle. Jó recepteket találni  itt. Gránátalmaszirupot persze házilag is lehet készíteni, egy könnyű recept hozzá itt található. A gránátalma zselé egy finom desszert, ennek is többféle változatával találkozni a receptkönyvekben, itt egy egyszerűbb, itt egy nagyon finom. Emellett a gránátalmalé koktélok alapanyaga, és a szép magvaival italokat, ételeket díszíthetünk.

Egy koktél recept Lovas Katalin könyvéből: Kanalazzuk ki a termések belsejét, majd egy szitán törjük át. Adjunk a léhez néhány csepp citromlevet, kevés szódavizet és a lével megegyező mennyiségű édes likőrt vagy pezsgőt. 

A gránátalma gyógynövény is, kérgét és a terméshéjat bélféreg ellen hasznosítják. A gránátalmalé láz és megfázás ellen javasolt szer. A terméshéjból és a virágból sárga festékanyagot vonnak ki, amelyet bőr, selyem és gyapjú festésére használnak fel. A gránátalma ezen kívül sokféle bőrápoló termék alkotója.

A képek saját fotóim, bemutatják a gránátalma egy évét a kertben. Tavaszi lomb és hajtás, virágbimbó, virág, termések, őszi lombszín.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.