Főoldal » Hol a kaktuszlevél?

Hol a kaktuszlevél?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahhoz, hogy megértsük miért nincs klasszikus lomblevele a kaktuszoknak, elsőként fedezzük fel élőhelyeiket és életmódjukat. A cactaceae család fajai az amerikai kontinensen őshonosak, de ma már, mint behurcolt és megtelepedett növényeket, megtaláljuk őket egyes Afrikai és Ázsiai vidékeken is. A „Hol élnek a kaktuszok” kérdésre az emberek többsége azt válaszolja, hogy a sivatagban. Itt azonban csak egy kis részük él, tökéletesen alkalmazkodva a szárazsághoz, a nappali perzselő napsütéshez és az éjszaki hideghez. Többségük a félsivatagos vidékek lakója, ahol egy hosszabb száraz periódust, csapadékos időszak követ, ekkor kell felvennie és tárolnia a vizet a kaktusztestnek. A magashegységekben élő fajoknak (Mammilaria, Lobivia, Rebutia) az éjszakai hidegekkel, az erős napsütéssel és időnként egy kis hóeséssel is meg kell birkózniuk. Ezek a kaktusz nemzetségek 3000-4000 m-es magasságokba is felhúzódnak. Legkönnyebb életük talán a trópusi esőerdők epifita életmódú (Hatiora, Epiphyllum) kaktuszainak van.

Nézzük hogyan is képesek ezekhez a körülményekhez alkalmazkodni a kaktuszok. Gyökérzetük fejlett és a gyökér szívóereje igen nagy, néhány faj a répaszerű gyökerében is képes a vízraktározásra (Ariocarpus). Szárszukkulensek, ez azt jelenti, hogy a vízraktározásra alkalmas szövet a szárban található. A vízraktározó alapszövet sejtjei nyálkatartalmúak, ez nagyobb mennyiségű víz megkötésére képes. A megvastagodott, húsos, és többnyire levéltelen szár veszi át a vízraktározás mellett, az asszimiláció szerepét is. A levelek a párologtatás csökkentése érdekében redukálódtak, továbbá a kaktusztest felületét viaszbevonat fedi, a gázcserenyílások barázdákba süllyedtek, a hajtások hossza pedig megrövidült, mígnem elérte a legelőnyösebb gömbformát.

Mivé redukálódott a levél?
Tövisekké, sertékké, és szőrökké. Ezek a képletek az egyes nemzetségekben igen változatosak, fajra jellemzőek. A levél redukálódásának mértéke szerint három csoportra oszthatjuk fel a kaktuszokat:
1.    A tövisek mellett, valódi lomblevelük van a Pereskia nemzetség fajainak. A Pereskia-k tövises cserjék, leveleik nagyok, húsosak. Világos, száraz erdőkben élnek. A kertészetekben más kaktuszok oltásához alanynak használják fel a Pereskia-k egyes fajait.
2.    Eleinte kicsi, hengeres levele van az Opuntia fajoknak, de ez a levél hamar lehullik, a száruk lapos vagy hengeres ízekből áll, az areoláikon merev és horgas glochidák vannak. Az ehető termésű Opuntia ficus-indica, a Földközi-tenger mellékén elvadult kaktuszféle. Nálunk szobanövény, de más Opuntia fajok a mi éghajlatunkon is áttelelnek.
3.    A harmadik csoport tagjainak még csökevényes levele sem fejlődik, hajtásaik hengeresek, laposak vagy gömb alakúak. Az epifiton nemzetségek szára ellaposodik és levélszerű megjelenésű lesz (Schlumbergera, Epiphyllum), ezek a fajok Dél- és Közép-Amerika nedves hegyvidékein és Brazília trópusi esőerdeiben élnek.
A kaktuszokra jellemző az areola vagy rügyszemölcs, ezek egyszerűsödött rövidhajtások, rajtuk alakulnak ki a tövisek, a serték, és a szőrök. Ugyanazon az areolán különböző tövisek is lehetnek, a középtövis általában erősebb és kiemelkedik a peremtövisek közül. Az areolákból fejlődnek az oldalhajtások és részben a virágok is. A tövisek védelmet nyújtanak a legelésző állatokkal szemben. A finomabb, szőrszerű tövisek összegyűjtik a harmatot és felveszik azt.
Egyes fajokon areolaszőrzet található, ez nem levélkezdemény, hanem az epidermisz sejtjeinek a kitüremkedése, valódi szőrképlet a fiatal areolákon. A glochidák az Opuntia-kra jellemző, erős, tövisszerű képletek, könnyen letörnek, a csúcsuk kampós.
A legtöbb nemzetségben a kaktusztesten változó számú, hosszanti borda alakul ki vagy pedig szemölcsszerű képletek borítják a hajtást, ez szintén fajra jellemző sajátság.

A letölthető anyagokban összefoglaltam az ismertebb kaktusz nemzetségeket, latin-magyar névvel, előfordulási hellyel és a katusztest alakjával.

fotók: 1.-2. kép lombkaktuszok; 3.-6. Opuntia fajok; 7.-9. oszlopkaktuszok; 10.-11. tövisek közelebbről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.