Főoldal » Hölgyliliom és lovagcsillag

Hölgyliliom és lovagcsillag

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyarul amarillisz néven ismert lovagcsillag, a Hippeastrum x hortulanum faj, amely vágott virágként és cserepesként is kedvelt dísznövény. A latinul Amaryllis belladonna névre keresztelt növény pedig egy másik faj, a hölgyliliom. Mindketten az Amaryllidaceae családba tartozó, hagymás növények, meglehetősen hasonlítanak egymásra, de kis gyakorlattal megkülönböztethetőek. A hölgyliliom virágai rózsaszínűek, míg a lovagcsillag kertészeti fajtái többféle virágszínben kaphatóak. Az Amaryllis Dél-Afrikában, míg a Hippeastrum Dél-Amerikában őshonos.

A hölgyliliom
A hölgyliliom nálunk kerti dísznövény, ősszel virágzik, télen levelei visszafagynak, majd tavasszal újra kihajt. Kevésbé bírja az átültetést, ezért ha lehet, ne bolygassuk. A lovagcsillaghoz hasonlóan a napos helyet kedveli (galéria: 1.-4. kép).

A lovagcsillag
A lovagcsillag nálunk fagyérzékeny, ezért ősszel be kell vigyük a kertből fagymentes helyre, vagy tartsuk egész évben szobanövényként. Októbertől áprilisig vásárolhatunk virágzó cserepes vagy vágott Hippeastrum-okat. Nyár végétől pedig hagymát, amelyet mi magunk hajtathatunk (galéria: 5.-6. kép).

Hogyan neveljük a cserepes lovagcsillagot?
Ha hagymát vásároltunk, akkor október-január hónapokban ültessük el, és öntözzük, tartsuk szobahőmérsékleten, de minimum 20ºC-on.  A hagymát úgy ültessük el, hogy csak a fele vagy kétharmada kerüljön a föld alá (galéria: 7. kép). Hamarosan megjelennek a virágbimbók, majd a virágszár növekedni kezd, és ha elérte a 20-30 cm-t kinyílnak a virágok. Egy virágszáron 2-4 nagyméretű virág nyílik, egy hagymából pedig 1-3 virágszár fejlődhet. Elvirágzás után vágjuk ki a virágszárat és augusztus közepéig öntözzük tovább a növényt, tápoldatozhatjuk is. A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe a növényeket, hogy a nyár folyamán a hagymák megerősödjenek. Nyár végétől esőtől védett helyen hagyjuk visszahúzódni, majd két hónapig hűvös, sötét helyen tároljuk a hagymákat, majd újra kezdjük el hajtatni a növényt. Fiókhagymákkal szaporítható, a fiókhagymák 2-3 év múlva virágoznak.

A leggyakrabban kapható Hippeastrum fajták
A nagy fajtaválaszték nálunk inkább a vágott Hippeastrum-okra jellemző, mint a cserepesekre (galéria: 8. kép). Fehér színű: ’Christmas Gift’, ’Mont Blanc’ ’Luna’. Kétszínű, ami általában piros-fehér: ’Apple Blossom’, ’Masay’, ’Ambiance’, ’Fledermans’, ’Minerva’, ’Hermitage’, ’Nagano’. Barack színű: ’Rilona’. Piros: ’Liberty’, ’Ferrari’. Narancsszínű: ’Desire’. Bordó: ’Royal Velvet’, ’Tinto Night’. Lilás piros színű: ’Hercules’. Dupla virágú fajták: ’Dancing Queen’, Nymph’, ’Artic Nymph’ (galéria: sorrendben 9.-28. kép).

Az Amaryllidaceae családba tartozó egyéb fajok, amelyek nevelésével bátran megpróbálkozhatunk: Clivia, Crinum, Eucharis, Galanthus, Haemanthus, Hymenocallis, Ismene, Leucojum, Lycoris, Narcissus, Nerine, Sprekelia, Sternbergia, Zephyranthes, ezek mind hagymás évelő növények.

A képek forrása
Vezérkép, galéria 7.-8. kép: saját fotó, galéria: 1.-2. kép: www.bulbsociety.org, 3. kép: www.gardencoachpictures.wordpress.com, 4.-5. kép: www.bg.wikipedia.org, 6. kép: www.gapphotos.com,
9.-28. kép: www.dgi.nl.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.