Főoldal » Homoki nőszirom (Iris humilis subsp. arenaria )

Homoki nőszirom (Iris humilis subsp. arenaria )

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A homoki nőszirom (Iris humilis Georgi subsp. arenaria (W et K) A. et D. Löve) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó évelő, egyszikű faj. Alacsony termetű, mindössze 6-12 cm magas. Levelei kard alakúak, szürkészöldek, 2-8 mm szélesek, olyan hosszúak, mint a szár. Virágzása április-májusra tehető. A száron rendszerint egy-két virág fejlődik, melynek lepellevelei halvány- vagy élénksárgák, torka kékes, halványkékes. Egyes virágai egyetlen nap alatt elnyílnak, de jobb esetben sem virít három napnál tovább. Széthajló, külső lepelcimpái középtájon szőrösek, úgynevezett szakállas nősziromfaj. A lepel csöve alig hosszabb a magháznál. Termése kihegyezett tok, a magvak magköpenyesek.

Gyöktörzse vékony, indákat fejleszt, polikormonokat (sarjtelepet) képez, vegetatív úton is képes szaporodni. Mészkedvelő, homokpuszták, homoki tölgyesek, homoki legelők és rétek, sziklafüves lejtők, erdőspusztagyepek és dolomitsziklagyepek virága. Az alapfaj euroszibériai elem, Ukrajnában és Oroszország középső, déli részein él. Hazai alfaja Ausztria (Bécsi-medence), Morvaország (Morvamező) és Románia (Tordai-hasadék) területén is fellelhető (Csapody, 1982). Magyarországon sehol sem tömeges, főbb hazai előfordulásai a Cserhát, Gödöllői-dombvidék, Budai-hegység, Bakony, Vértes, Kisalföld, Mezőföld, Pesti-sík, Szentendrei-sziget, Nyírség (Farkas, 1999).A magyarországi vörös lista szerint védett, potenciálisan veszélyeztetett (Király, 2007), valamint közepesen ritka, kutatásra, monitorozásra javasolt faj (Horváth et al., 2003). Természetvédelmi értéke 10 000 forint. Legfőbb veszélyeztető tényezője, hogy szép virága miatt gyűjtik, sok estben tövestől kiszedik és kertekbe ültetik. Gyöktörzse sokat kibír, de vegyszerezésre érzékeny (Csapody, 1982). 

Nagy vihart kavart a védelmének érdekében (is) folytatott eljárás, mely a legfelsőbb körökig, Brüsszelbe is eljutott. Sajnos a győrszentiváni volt lőtéren elhelyezkedő lelőhelye, szintén Natura 2000 terület, áldozatul esett a terjeszkedő nagyvállat (Audi) építési törekvéseinek (http1). A tudományban és a nagyközönség körében is elterjedt nevét (Iris), melynek jelentése szivárvány, a tudományos növénytan meglapítóitól, a görögöktől kapta. Magyar nevét (Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály közös szüleménye) a virág széles, levélszerűen kihajló, sziromszerű bibéjéről kapta. Az alapfaj gyöktörzsét az illatszerészek és gyógyszerészek a régmúlt időktől fogva használták (http2).

Csapody I. (1982): Védett növényeink, Gondolat, Budapest, 347 p., 82. p., 257-258.p

Farkas S. (szerk.) (1999): Magyarország védett növényei, Mezőgazda, Budapest, 416 p.

Horváth F., Kovács-LÁng E., Báldi A., Gergely E., Demeter A. (szerk.) (2003): Magyarország és a Natura 2000-III – Európai jelentőségű természeti területeink felmérése és értékelése, MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, Vácrátót  160 p.

http1: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/gyori-audi-kontra-homoki-noszirom-.html

http2: http://www.greenmania.eu/knowledge-base/endangeredspecies/homoki-noszirom-iris-humilis/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.