Főoldal » Hunyorok

Hunyorok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hunyorok decembertől kora tavaszig díszíthetik bókoló virágaikkal kertünket, balkonunkat. Cserepes hajtatott példányai már novemberben kaphatóak a kertészetekben (Helleborus niger fajtái). Ha több fajt, kertészeti fajtát ültetünk egész télen és tavasszal csodálhatjuk virágaikat. Léteznek örökzöld fajok és olyanok is, amelyeknek a levele nem telel át, visszahúzódik, és a gyöktörzsben pihen, a föld mélyén.

A hunyorok rendszertani besorolása az APGIII. szerint: Eudicots-valódi kétszikűek, Ranunculales, Ranunculaceae-boglárkafélék. Régebben egyes botanikusok külön családba, alcsaládba sorolták a hunyorokat, így volt Helleboraceae család, és Helleboroideae alcsalád is. A Helleborus nemzetségben 25-30 faj található. Elterjedésük főként a Mediterráneumban, Kis-Ázsiában, és a Kaukázusban van. Magyarországon három fajuk honos, a kisvirágú, az illatos és a pirosló hunyor. Mindhárom faj védett!

A hunyorok virágaira jellemző a mézfejtő kialakulása, ez a sziromlevelek módosulása, helyüket pedig a szirommá alakult csészelevek veszik át. A csésze színe lehet zöld, fehér, rózsaszín, bíbor, lilás, vagy fekete, a csészelevelek száma öt.  Termésük felnyíló, többmagvú tüszőtermés. Az egész növény mérgező, régebben a gyöktörzsből méregitalokat kevertek. Ma csak gyógyszerként forgalmazzák, házilag ne alkalmazzuk, mert hatása erős. Szívre ható glikozidokat tartalmaz, hatása szíverősítő. A gyógyszert a fekete és a pirosló hunyor gyöktörzsének kivonatából állítják elő.

Kertünk félárnyékos, árnyékos helyére ültessünk hunyorokat. Szeretik a nedvesebb körülményeket, a rendszeres öntözést, erre egyes fajok esetében a fagymentes, napsütéses téli napokon is szükség lehet.

Magyarország hunyorfajainak elterjedése
forrás: Természetvédelmi növénytan, szerk.: Bartha Dénes, Mezőgazda Kiadó, 2012

Helleborus purpurascens, pirosló hunyor: Bükk, Börzsöny, Naszály, Visegrádi-hegység, Pilis. Virágai lilás-pirosas színűek (galéria: 1.-2. kép).
Helleborus dumetorum ssp. dumetorum, kisvirágú hunyor, berki hunyor: Dunántúli-középhegység, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl dombvidékei, előfordulása ezeken a helyeken is csak szórványos. Virágai zöld színűek, 15-30cm magasra nő meg (galéria: 3. kép).
Helleborus odorus, illatos hunyor: Dél-Dunántúlon szórványos, Dráva menti-síkon ritka. Virágai illatosak, zöld színűek. Levelei áttelelnek, egészen áprilisig virít (galéria: 4. kép).
Az illatos és a kisvirágú hunyor hibridpopulációi is ismertek.

További hunyor fajok
Helleborus foetidus
-büdös hunyor, télizöld hunyor
Virágai halványzöld színűek, 20-60cm magasra nő meg, levelei áttelelnek (galéria: 5. kép).
Helleborus niger
-fekete hunyor, fehér hunyor
Virágai fehérek, Hazája az Alpok, az Appeninnek, és a Balkáni-hegység, levelei áttelelnek, cserepes virágzó növényként főként vele találkozhatunk a kertészetekben (galéria: 6.-7. kép).
Helleborus niger ssp. macranthus
-téli hunyor, karácsonyi rózsa
Angol elnevezése Christmas Rose, a karácsonyi dekoráció egyik fő alkotója. Virágai fehér színűek.
Helleborus orientalis
-keleti hunyor, görög hunyor,
A kertekben gyakori faj, Törökország a hazája, enyhébb teleken levelei áttelelnek, kora tavasszal virágzik. hidegtől, széltől védett helyre ültessük. Jobban bírj a szárazabb viszonyokat, mint a fekete hunyor vagy a hibrid kerti fajták. Több színváltozata van: fehér, rózsaszín, bíbor (galéria: 8.-9. kép).
Helleborus viridis
-zöld hunyor, nyugati hunyor
Virágai zöldek, 20-50cm magasra nő meg, levelei nem telelnek át, virágzás után fejlődnek ki, február-áprilisban virágzik (galéria: 10. kép).
Helleborus-hybrid
-hibridek, kerti fajták
Decembertől-áprilisig virágzó fajták, a virágok színe változó, zöld, rózsaszínes, fehér, lila vagy feketés. Szép képek a hibrid kerti fajtákról itt.
Helleborus atrorubens
-bíborszínű hunyor, syn. H. dumetorum ssp. atrorubens
Virágai bíborszínűek, hazánkban a kertekben találkozhatunk vele.

Képek forrása
Vezérkép és galéria 6.-7. kép: saját fotó, galéria 1. kép: www.dsb.wikipedia.org, 2. kép: www.terapii-alternative.com, 3. kép: www.terra.hu, 4. kép: www.pineknotfarms.com, 5. www.schaumburggardenclub.com, 8. kép: www.missouribotanicalgarden.org, 9. kép: www.freshbynorthwest.com, 10. kép: www.plantsystematics.org.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.