Főoldal » Húsvéti tojásfestés növényekkel

Húsvéti tojásfestés növényekkel

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Én már évek óta levélrátéttel díszítetett, hagymahéjjal vagy céklalével festettet tojásokat adok a locsolóknak Húsvétkor. De más növények is alkalmasak, hogy sárga, piros, kék, barna, fekete vagy esetleg zöld színű tojásokat festhessük természetes módon.

A legismertebb tojásfestő növény a már fent is említett vöröshagyma (Allium cepa). Szép sárga árnyalatú lesz a tojás, ha hagymahéjjal együtt tesszük fel főni. 

Ha kreatívabbak akaruk lenni és van kedvünk hozzá, a tojásokra levágott harisnyadarabbal fogathatunk például egy kis petrezselyemzöldet, gyermekláncfű levelét vagy borostyánlevelet (ez pl. szív formájú  nyomot ad), hogy necsak színes, hanem díszes is legyen. (de bevált módszer nálam, hogy cellux darabokkal, illetve belőle kivágott mintákkal díszítve főzöm meg a festőlében a tojást).

A többi festőnövénynél is hasonló módszerrel lehet a tojásokat megszínezni.

„Szép sárga árnyalatokhoz juthatunk, ha kerti körömvirággal (Calendula officinalis) festjük a tojást. Készítsünk főzetet 1 litervízből és négy marék szárított körömvirág sziromból, majd a tojásokat negyed órán át főzzük benne.

A juhar (Acer) levele is izgalmas sárgát ígér. Ehhez 1 liternyi vízbe egy-egy marék sárga vagy vörös levelet keverünk, majd jó 10 percig hagyjuk benne főni a tojásokat.

Az izsópnak (Hyssopus officinalis) zöld színező-anyaga van, ahogy a kerti rutának (Ruta graveolens) is, ezekből már egyetlen teli marék friss növény is elegendő 1 liternyi vízhez.

Kék árnyalathoz akkor juthatunk, ha a tojást a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) vagy fekete ribiszke (Ribes nigrum) hígítatlan levébe főzzük.

Izgalmas köztes színeket nyerünk, ha a festőnövényeket elegyítjük egymással, de a tojáshéj természetes adottságai (alapszíne, felületi egyenetlenségei) is okozhatnak kellemes meglepetéseket.”

További festőnövények: 

név

festéshez használható részei

elérhető színhatás

nagy csalán

(Urtica dioica)

az egész növény

sárgászöld

borostyán (Hedera)

levél

zöldes

kamilla (Matricaria)

virág

sárga

kökény

(Prunus spinosa)

termés

szürke

fekete bodza

(Sambucus nigra)

termés (tipp: termésből készül 100 %-os szörp)

szürkéskék

dió

(Juglans regia)

kéreg, levél, zöld termés

barna

sárfány

(Cathamus tinctorius)

az egész növény

sárga, vörös

tölgy (Quercus)

kéreg

barna

nyír (Betula)

levél, kéreg

sárgászöld, vöröses

E fentieken kívül ki lehet próbálni tojásfestésre, ha a tojást apróra vágott vöröskáposztával tesszük fel főni.

Felnőttek számára egyedi tojásokat festhetünk, ha a főtt tojást egy csésze (2 dl) erős lefőzött kávéban (barnássárga lesz), illetve – ha nem sajnáljuk – vörösborban (pirosas lesz) hagyjuk állni több órán át. De ki lehet próbálni a hibiszkusz, a zöld és a rooibush tea, valamint a paprikával színezett víz festő tulajdonságát is.

Kellemes tojásfestést és Boldog Húsvétot kívánok!

Forrás:
Hannelore Linse: Húsvéti díszek a természet kincseiből (Holló és Társa, 1999)
http://www.rd.com/slideshows/11-ways-to-dye-easter-eggs-naturally/

Fotók: inneninnen és innen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.